Kukurica podporuje zdravé trávenie, vhodná je aj pre celiatikov

Kukurica pomáha aj pri chudnutí. Vhodná je tiež pre celiatikov.
Kukurica obsahuje množstvo zdraviu prospešných živín. Podporuje zdravú funkciu tráviaceho traktu, je bohatá na vlákninu. Pomáha tiež pri chudnutí - zabezpečuje pocit nasýtenia, vyrovnáva a dodáva hladinu cukru do krvi. Vhodná je aj pre celiatikov. Pripomenuli to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.
„Obsahuje vitamíny ako napríklad vitamín C, vitamíny skupiny B či vitamín E, škrob, bielkoviny, tuky, celulózu. Z minerálov obsahuje napríklad draslík, horčík či fosfor. Kukurice s odlišným zafarbením obsahujú i rozdielny obsah fytochemikálií - flavonoidov a karotenoidov, ktoré zabezpečujú ich rozličné zafarbenie,“ ozrejmila Natália Šranková z poradne zdravia úradu.
Kukurica dozrieva v letných mesiacoch. V obchodoch ju možno dostať celoročne, a to v mrazenej či konzervovanej forme. V sezóne sú dostupné aj čerstvé klasy. „Najčastejším spôsobom prípravy čerstvých klasov je grilovanie alebo varenie. Z konzervovanej či mrazenej kukurice je výborná napríklad polievka alebo omáčka alebo ako chutná príloha k jedlám, pridať ju môžeme do šalátov, cestovín, rizota či na pizzu,“ poznamenali odborníci.
Existuje viacero druhov kukurice. Cukrová sa pestuje na priamu konzumáciu, pukancová sa používa na výrobu popcornu a škrobnatá je zase vhodná na výrobu múky.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.