Nosíte tvarovaciu bielizeň? Toto by ste o nej mali vedieť!

Na prvý pohľad bezpečný módny doplnok skrýva prinajmenšom štyri zdravotné nástrahy.
Ženy sa odpradávna snažia zoštíhliť svoju postavu pomocou rôznych módnych vychytávok. V stredoveku to boli korzety, ktoré neskôr nahradili samostatné podprsenky, až sme sa napokon prepracovali k sťahovacím silonkám a tvarovacej bielizni.
Hoci dnes už neobmedzujeme telo oceľovými kosticami korzetu, tesná bielizeň preň nie je o nič prospešnejšia.
Zdravotné riziká tvarovacej bielizne
Problémy s trávením
Foto: Kmpzzz/Shutterstock.com
Bielizeň, ktorá sťahuje oblasť brucha, môže potenciálne vyvolať problémy s trávením. Vyvarovať by sa jej mali najmä pacientky so syndrómom dráždivého čreva, pri ktorom môže zhoršiť príznaky, a to najmä po jedení.
Problémy s krvným obehom
Príliš tesná bielizeň sťahuje cievy, čím narúša prúdenie krvi do všetkých častí tela. V najhoršom prípade to vedie ku vzniku krvných zrazenín, najmä u cukrovkárov a kardiakov.
Sťažené dýchanie
Foto: Khosro/Shutterstock.com
Pri nádychu sa prirodzene rozširuje bránica a brucho, čo je však znemožnené tvarovacou bielizňou. Môžete tak na sebe pozorovať ťažkosti s dýchaním, a v dôsledku toho krútenie hlavy alebo bolesť hlavy.
Bolesť svalstva a slabosť
Tvarovacia bielizeň nie je náhradou za silné svaly, a rozhodne nedokáže udržať dobrý postoj tak ako kosti a svalstvo. Je preto dôležité posilňovať svaly, a na tesné kúsky oblečenia sa spoliehať len vo výnimočných prípadoch.

Toto by mali robiť alergici každý deň, 30-sekudový trik zabráni sennej nádche
Robte túto jednoduchú 30-sekundovú úlohu každý deň a vyhnite sa tak sennej nádche.

Žiletky v hrdle? Takto vyzerajú príznaky nového variantu covidu
SARS-CoV-2 stále mutuje. Dôkazom toho je aj nový variant Nimbus.

Vyrážky vznikajú aj pri varení, pozor na túto chybu!
Tento krok pri varení sa môže podpísať pod poškodené zdravie a výzor vašej pokožky.

Táto generácia má nižšie riziko demencie, ukázala štúdia
Najvýraznejšie sa to ukazuje u žien.

Tieto dva druhy strukovín znižujú cholesterol a zmierňujú riziko srdcového infarktu
Štúdia potvrdila, že dva typy strukovín výrazne znižujú cholesterol a zápal, čím chránia pred srdcovými chorobami.