Málo známe ochorenie je zapríčinené vašou panvicou, na toto si dávajte pozor

Toto ochorenie sa ťažko diagnostikuje, pretože jeho symptómy sú podobné iným komplikáciám.
Lekári varujú pred toxickými výparmi, ktoré produkujú rozohriate nepriľnavé panvice. Ako informuje denník The Washington Post, bol zaznamenaný prudký nárast hospitalizácií v dôsledku “teflonovej chrípky” ktorá spôsobuje horúčku, bolesti tela a zimnicu.
Pri správnom používaní sú teflónové panvice neškodné, ale mnohí spotrebitelia nevedia správne s nepriľnavými panvicami zaobchádzať. V roku 2023 bol zaznamenaný najväčší počet prípadov horúčky z polymérových výparov za posledné desaťročia a vedci si nie sú istí, prečo. Podľa nich je potrebné zvýšiť povedomie o tom, ako najlepšie používať teflónové hrnce a panvice, pretože si ich kupuje čoraz viac ľudí.
Vdychovanie výparov z teflonového povrchu spôsobuje ochorenia
Foto: robert coolen/Shutterstock.com
K horúčke z polymérových výparov dochádza, keď sa nepriľnavý povrch panvíc zahreje na viac ako 260 stupňov Celzia. To spôsobuje rozklad chemických látok v povlaku a ich uvoľňovanie v oblakoch dymu. Pri vdýchnutí výpary spôsobujú kašeľ, bolesti tela, horúčku a zimnicu. Niekedy sa príznaky „teflónovej chrípky“ objavia okamžite po vdýchnutí týchto častíc, inokedy však trvá niekoľko hodín, kým sa príznaky prejavia.
Nepriľnavý povlak je vyrobený z „večných chemikálií“ PFAS, ktoré sa dostanú hlboko do tela, kde sa nedajú rozložiť. Podľa vedcov podráždenie, ktoré chemikálie spôsobujú v pľúcach, vedie k príznakom podobným chrípke. PFAS sa spájajú aj so zdravotnými problémami, ako je rakovina, neplodnosť a komplikácie v tehotenstve.
Teflon je obchodný názov pre špecifický druh nepriľnavého povlaku. Je to najznámejšia značka, ale rovnaký problém predstavujú aj mnohé iné druhy nepriľnavých panvíc, ktoré neobsahujú teflon. Všetky sú vyrobené z chemikálie nazývanej polytetrafluóretylén (PTFE). PTFE je jedným z mnohých druhov PFAS.
Jednorazový kontakt s malým množstvom tejto chemikálie vám neublíži. Ale dlhoročné každodenné používanie výrobkov s obsahom PFAS môže spôsobiť, že sa tieto chemikálie nahromadia vo vašom systéme. Výrobcovia aj vedci tvrdia, že pri správnom používaní sú tieto panvice bezpečné.
Mnohí teflónové panvice používajú nesprávne
Foto: Simca/Shutterstock.com
Nesprávne používanie zahŕňa vystavenie panvíc teplotám vyšším ako 260 stupňov Celzia, poškriabanie povrchu kovovým náčiním a používanie v rúre alebo umývačke riadu. Poškriabanie panvice môže spôsobiť, že sa z nej začnú odlupovať malé kúsky PTFE, ktoré sa dostanú do jedla.
Ian Cousins, environmentálny chemik a profesor na Štokholmskej univerzite, však pre denník The Washington Post povedal, že konzumácia týchto kúskov pravdepodobne nie je nebezpečná. Chemické látky PTFE sú veľké a pre naše telo chemicky ťažko rozložiteľné, čo znamená, že pravdepodobne prejdú vaším organizmom bez toho, aby ho ovplyvnili, vysvetlil profesor Cousins.
Upozornil však, že vdychovaniu výparov sa treba za každú cenu vyhnúť. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa vyhnúť prehriatiu riadu a vzniku výparov, je pridať na panvicu maslo alebo olej ešte pred jej zahriatím. Tuk na panvici môže vytvoriť neviditeľné nánosy na povrchu panvice a vytvoriť bariéru medzi jedlom a nepriľnavým povrchom pri priamom ohrievaní.
Ak sa chcete nepriľnavej panvici úplne vyhnúť, zvoľte namiesto nej keramickú, nerezovú alebo liatinovú panvicu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.