• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
25°Bratislava

Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka

  • 17:27 23.05.2024
  • Bratislava
Výživová poradkyňa šokuje: Tieto jedlá sú lepšie z mikrovlnky ako zo sporáka

Odborníčka na zdravie a výživu popiera zaužívaný mýtus o tom, že jedlo ohrievané v mikrovlnke prichádza o živiny.

Mikrovlnky sú dlhodobo predmetom sporu medzi tými, podľa ktorých žiarenie v nich pri ohrievaní jedla znižuje jeho výživový profil, a tými, ktorí obhajujú mikrovlnky ako rýchly a spoľahlivý spôsob prípravy jedla.

Klinická dietetička (výživová poradkyňa) Shyla Cadoganová sa zastala všetkých tých, ktorí nedajú na mikrovlnku dopustiť, keď pre denník Daily Mail uviedla, že v niektorých prípadoch je používanie mikrovlnky dokonca osožnejšie ako napríklad dusenie alebo praženie.

V niektorých prípadoch je používanie mikrovlnky osožnejšie ako dusenie alebo praženie; Foto: Prostock-studio/Shutterstock.com

Podľa Cadoganovej každá metóda prípravy jedla, či už ide o dusenie, vyprážanie alebo opekanie, ovplyvňuje živiny v jedle, vrátane ohrievania v mikrovlnke. Keďže však ohrievanie jedla v mikrovlnke trvá kratšie, jedlo si podľa nej zachová viac živín ako pri iných spôsoboch prípravy.

Cadoganovej tvrdenie podporuje aj ďalší odborník z oblasti zdravia, pedagóg z Harvardovej univerzity Anthony Komaroff, ktorý na blogu Harvard Health blog uvádza:

„Ohrievanie jedla v mikrovlnke je v skutočnosti jeden z najlepších spôsobov, ako zachovať živiny v jedle. Čím dlhšie sa totiž jedlo varí, tým viac živín sa rozkladá.“

Ako fungujú mikrovlnky

Mikrovlnka po zapnutí začne produkovať neionizované žiarenie, ktoré uvoľňuje elektromagnetické vlny, a tie rozhýbu molekuly v jedle tak, aby vytvárali teplo. Jedlo sa teda zohrieva zvnútra smerom von, pričom dochádza aj k enzymatickým zmenám, ktoré sú však príznačné aj pre ďalšie spôsoby varenia.

Jedlo ohrievané na sporáku alebo v rúre sa zohrieva zvonku smerom dovnútra, takže vonkajšie časti dosiahnu vysokú teplotu ešte predtým, ako sa zohreje vnútro, čo zvyšuje čas ohrevu a znižuje množstvo živín.

Mikrovlnky bránia strate vitamínov

Pri varení jedla vo vode, napríklad v prípade zeleniny, dochádza k poklesu hladiny vitamínu C v jedle. Naopak, pri ohreve zeleniny v mikrovlnke, sa zachováva vyššia hladina tohto vitamínu, tvrdí Cadoganová.

Mikrovlnky sú takisto vhodným prostriedkom na prípravu jedla s vysokým obsahom vitamínu K, sodíka, draslíka a fosforu. Túto kombináciu nájdeme napríklad v sladkých zemiakoch alebo mrkve.

Zelenina s obsahom antioxidantov, najmä lykopénu (nachádza sa v paradajkách, pričom dokáže redukovať množstvo „zlého“ cholesterolu a chráni pred vznikom srdcových ochorení), je takisto vhodná na prípravu v mikrovlnke, ktorá najmenej znižuje množstvo týchto látok.

Varenie verzus zohrievanie

Mikrovlnky sú vhodné na prípravu sladkých zemiakov a mrkvy, v ktorých zanechávajú viac vitamínov; Foto: yamasan0708/Shutterstock.com

Hoci o tom len málokto hovorí, varenie zeleniny má najhorší dopad na jej nutričný profil. Dokazuje to aj štúdia z roku 2023, podľa ktorej pri varení zeleniny dochádza k 70 až 82-percentnému poklesu obsahu flavonoidov, ktoré okrem iného redukujú riziko infarktu a porážky.

Zelenina pri varení stráca aj značný podiel minerálov ako draslík, horčík, zinok, meď a mangán.

Naproti tomu pri ohrievaní zeleniny v mikrovlnke sa podľa vedcov zachováva v zelenine až 90 percent pôvodného obsahu živín a najvyššie množstvo vitamínu C spomedzi všetkých spôsobov tepelného spracovania.

Cadoganová na záver dodáva:

„Štúdie dokazujú, že mikrovlnky pomáhajú zachovať niektoré minerály a antioxidanty. Je takisto dôležité spomenúť, že niektoré antioxidanty, ako tie v mrkvách, paprikách a paradajkách, sa pri varení takpovediac 'odomykajú'.“

Zdroj: Info.sk, DP, health.harvard.edu, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.