• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
17°Bratislava

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

  • 6:32 24.04.2024
  • Ann Arbor
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Učitelia, ktorí známkujú práce žiakov v abecednom poradí, môžu neúmyselne ovplyvniť ich výsledky negatívnym spôsobom. Výskum Michiganskej univerzity zistil, že študenti s priezviskami, ktoré majú začiatočné písmeno umiestnené ďalej v abecede, dostávali nižšie známky ako tí, ktorí boli na začiatku abecedy.

Štúdia publikovaná v odbornom žurnále Management Science zistila, že títo študenti majú tendenciu dostávať horšie sprievodné hodnotenie. Sťažnosti študentov po známkovaní tiež ukázali, že žiaci s menami v spodnej časti abecedného zoznamu zvyknú dostávať aj menej kvalitné hodnotenie od učiteľov.

Prvá autorka štúdie Jun Li povedala: "Veľa času sme strávili premýšľaním o tom, ako urobiť známkovanie spravodlivým a presným. Ale aj pre mňa to bolo naozaj prekvapujúce. Napadlo nám to, až keď sme sa pozreli na údaje a uvedomili sme si, že poradie robí rozdiel.“

Žiaci nižšie v zozname dostávajú horšie hodnotenia

V štúdii sa skúmalo viac ako 30 miliónov výsledkov známkovania prostredníctvom populárneho softvéru, ktorý štandardne dáva študentské práce učiteľom na známkovanie v abecednom poradí. Zistili jasný vzorec poklesu kvality známkovania, keď učitelia známkovali viac úloh. Študenti, ktorých priezviská sa začínali písmenami A, B, C, D alebo E, dostali o 0,3 bodu vyššie hodnotenie zo 100 možných bodov v porovnaní s tým, keď boli hodnotení náhodne.

Avšak žiaci s priezviskom nižšie v abecede, od U do Z, dostali o 0,3 bodu nižšiu známku, čím vznikol rozdiel 0,6 bodu. A v prípade malej skupiny žiakov, keď sa abeceda obrátila, žiaci A-E boli na tom horšie, zatiaľ čo žiaci W-Z dostali vyššie známky v porovnaní s tým, aké by dostali pri náhodnom hodnotení. Rozdiel 0,6 bodu sa môže zdať malý, ale ovplyvňuje priemery žiakov a dokonca môže mať vplyv na ich budúcu kariéru.

K podobným výsledkom dospela aj staršia štúdia z roku 1970, v ktorej vedci zistili, že vyšší prospech sa spája so študentmi, ktorých priezvisko sa začínalo písmenami na začiatku abecedy, no nie všetky výsledky boli štatisticky významné.

Učitelia následkom únavy dávajú nižšie hodnotenia

Príčina nie je jasná, ale vedci predpokladajú, že učitelia môžu byť pri menách nižšie v abecede už unavení a podráždení. Jiaxin Pei, ďalší spoluautor štúdie, povedal: "Tak trochu máme podozrenie, že únava je jedným z hlavných faktorov, ktoré spôsobujú tento efekt. Keď na niečom pracujete dlhší čas, unavíte sa a potom začnete strácať pozornosť a vaše kognitívne schopnosti klesajú.“

Výskumníci tvrdia, že existuje možnosť hodnotiť úlohy v náhodnom poradí, ale abecedný režim je predvolený vo viacerých online systémoch vzdelávania. Navrhujú tiež, aby akademické inštitúcie mohli zamestnať viac hodnotiteľov pre väčšie triedy.

Li na záver dodala prípad zo života: "Jeden študent nám potom poslal e-mail s prosbou, aby sme s ním zdieľali túto štúdiu. Uviedol, že jeho priezvisko sa začína na W. Chystá sa povedať svojim rodičom, že to nie je kvôli nemu, ale kvôli jeho priezvisku.“

Zdroj: Info.sk, TM, record.umich.edu, papers.ssrn.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

DNES - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

DNES - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

DNES - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

DNES - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.