• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
Bratislava

Pravda o čiernych olivách: Takto v skutočnosti vznikajú

  • 10:29 09.04.2024
  • Bratislava
Pravda o čiernych olivách: Takto v skutočnosti vznikajú

Zmenu farby olív je možné dosiahnuť niekoľkými spôsobmi.

Čierne olivy sa od bežných zelených olív odlišujú nielen farbou, ale aj chuťou. Aj keď by si mnohí mysleli, že farbu určuje druh olív, v skutočnosti sú všetky olivy najprv zelené.

Existujú dva základné spôsoby, ako vznikajú čierne olivy, pričom prvý z nich je prirodzený a odzrkadľuje vyššiu zrelosť olív. Druhý spôsob však používa chemikálie, o ktorých mnohí ľudia netušia.

Chemické spracovanie je časté pri výrobe komerčne dostupných konzervovaných čiernych olív, ktoré často nájdete v obchodoch s potravinami. Vďaka tomuto procesu je možné celoročne predávať čierne olivy s rovnakou chuťou a textúrou.

Čierne olivy, ktoré vznikajú prirodzeným zrením

Foto: nito/Shutterstock.com

Pri prirodzenom spôsobe čierne olivy zrejú na strome, kde postupne menia farbu zo zelenej na červenohnedú, tmavofialovú a nakoniec na čiernu. Tento proces zrenia sa môže líšiť v závislosti od odrody olivovníka a lokálnych podmienok.

Keď sú olivy úplne zrelé, zberajú sa a spracúvajú rôznymi spôsobmi na zachovanie ich chuti, textúry a farby. Metódy spracovania zahŕňajú fermentáciu, solenie, či uloženie do oleja alebo slaného nálevu.

Chemicky ošetrené čierne olivy

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

V prípade chemického ošetrovania sa procesu zrenia pomáha rôznymi látkami. Zelené olivy, ktoré ešte nedosiahli plnú zrelosť, môžu byť spracované hydroxidom sodným na odstránenie horkosti a následne sú ošetrené kyslíkom na urýchlenie zmeny farby. Tomuto procesu môže predchádzať ešte fermentácia.

Na stabilizáciu tmavej farby sa niekedy používajú železné soli, ktoré olivám dodajú jednotnú čiernu farbu a zároveň ich udržia mäkké. Je to napríklad glukonát železnatý, ktorý na obaloch nájdete pod označením E579.

Zdravotné benefity olív

Foto: Michele Ursi/Shutterstock.com

Okrem rozdielu v procese zrenia a spracovania sa čierne a zelené olivy líšia aj v nutričnom profile, pričom zelené a čierne olivy majú svoje jedinečné zdravotné prínosy. Napriek tomu, že zelené olivy nie sú zrelé, sú bohatým zdrojom mononenasýtených tukov a antioxidantov. Obsahujú tiež vápnik a draslík. Čierne olivy sú tiež plné základných živín aj minerálnych látok. Okrem toho poskytujú dôležité vitamíny E a A, ktoré prispievajú k zdravej pokožke, očiam a imunitnému systému.

Zdroj: Info.sk, TM, oliviadaolive.com, mashed.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

VČERA - 9:48Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

VČERA - 7:15Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

VČERA - 5:49Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

20:43 04.05.2025Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

19:50 04.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.