Bylinný ocot: Takto si ho vyrobíte pomocou čerstvých aj sušených byliniek
- 7:25 08.04.2024
- Bratislava

Existujú dve metódy prípravy domáceho bylinkového octu.
Bylinný ocot je skvelým dochucovadlom, ktoré sa hodí do mnohých jedál. Bylinkové octy poskytujú jednoduchý spôsob, ako oživiť napríklad zemiakový šalát alebo šalátový dresing.
Bylinný ocot môžete pripraviť z čerstvých alebo sušených byliniek a z octu izbovej teploty alebo zohriateho octu. Horúci ocot je najlepšia metóda pre sušené bylinky a je pripravený na použitie už za týždeň. Lepší výrobok s vyváženejšou chuťou však získate, ak použijete čerstvé bylinky a ocot izbovej teploty. Na túto metódu však potrebujete trochu trpezlivosti a času. Ocot z čerstvých bylín nebude hotový skôr ako o 2 týždne.
Najlepšia metóda: Čerstvé bylinky, ocot izbovej teploty a trpezlivosť
Toto je najlepší spôsob výroby bylinkového octu, pri ktorom sa oplatí čakať týždeň navyše. Je to tiež jediná metóda, ktorú môžete použiť, ak pracujete s kvetmi bylín, ako sú napríklad kvety cesnaku a pažítky.
- Čerstvé bylinky zľahka rozdrvte, aby sa uvoľnila ich vôňa a chuť. Bylinky dajte do čistej sklenenej nádoby.
- Bylinky zalejte octom, kým nebudú úplne ponorené v tekutine. Na bylinkový ocot sa obzvlášť dobre hodí biely vínny ocot. Môžete použiť aj červený vínny ocot, ale jeho chuť je ostrejšia. Jablčný ocot je dobrou voľbou pre bylinky s výraznou chuťou, ako je šalvia.
- Pohár dôkladne zatvorte a označte ho názvom použitej byliny a dátumom. Skladujte pri izbovej teplote mimo dosahu priameho svetla alebo tepla po dobu 2 týždňov.
- Ocot preceďte do peknej, čistej sklenenej fľaše. Použité bylinky kompostujte alebo zlikvidujte. Ak chcete v octe nechať plávať nejaké bylinky na ozdobu, je vhodné použiť jednu alebo dve sušené vetvičky tej istej bylinky, ktorú ste použili na výrobu octu. Napríklad v hotovom octe nechajte plávať niekoľko vetvičiek sušeného estragónu na ozdobu. Čerstvé bylinky dodajú najlepšiu chuť, ale sušené bylinky si lepšie zachovajú svoj tvar a farbu.
- Fľašu zazátkujte alebo pevne zatvorte.
Foto: Fotema/Shutterstock.com
Rýchlejšia metóda: Horúci ocot a sušené bylinky
Túto metódu môžete použiť v ktoromkoľvek ročnom období, pretože vám stačia sušené bylinky. Horúci ocot lepšie extrahuje aromatické oleje zo sušených byliniek ako ocot izbovej teploty. Čerstvé bylinky však naopak s horúcim octom strácajú časť svojej arómy.
- Čistú sklenenú nádobu z tepelne odolného skla naplňte do 1/3 sušenými bylinkami.
- Ocot zahrejte len na miernom ohni (nenechajte ho úplne zovrieť).
- Sušené bylinky zalejte horúcim octom. Pohár pevne zakryte a označte názvom použitých byliniek a dátumom. Skladujte pri izbovej teplote mimo dosahu priameho svetla alebo tepla po dobu 1 týždňa.
- Ocot preceďte do peknej, čistej sklenenej fľaše. Použité bylinky kompostujte alebo zlikvidujte. Ak chcete, pridajte niekoľko vetvičiek sušených byliniek na ozdobu. Fľašu pevne zavrite alebo zazátkujte.
Bylinný ocot skladujte mimo dosahu priameho svetla alebo tepla pri izbovej teplote až 2 mesiace alebo v chladničke až 6 mesiacov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum
Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou
Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.