Kimči vám môže pomôcť schudnúť. Musí však obsahovať tieto zložky

Kórejská fermentovaná zelenina rastie na popularite. Vedci sa rozhodli preskúmať jej vplyv na ľudské zdravie.
Kimči je fermentovaná zelenina, ktorá pochádza z kórejskej kuchyne. Tento pikantný pokrm je vytvorený procesom kvasenia a má charakteristickú kyslastú chuť a arómu. Popularita tohto kórejského pokrmu z fermentovanej kapusty a zeleniny vzrástla po tom, čo štúdie naznačili, že môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách. Nová štúdia teraz ukázala, že kimči z kapusty môže znížiť riziko obezity u mužov, zatiaľ čo kimči z reďkoviek by mohlo pomôcť mužom aj ženám v boji s nadbytočnými kilami.
Vo výskume uverejnenom v časopise BMJ Open vedci analyzovali údaje od 115 726 ľudí vo veku 40 až 69 rokov v Kórei. Muži s celkovým príjmom jednej až troch porcií kimči denne mali o 11 - 12 % nižšie riziko obezity v porovnaní s mužmi, ktorí jedli menej ako jednu porciu denne.
Tí muži, ktorí konzumovali viac kapustového kimči (do troch porcií denne), mali o 10 % nižšiu pravdepodobnosť obezity a nadbytočného tuku v oblasti brucha. U žien bolo toto riziko o 8 % nižšie v prípade kimči s kapustou. Muži a ženy, ktorí jedli reďkovkové kimči, mali približne o 9 % nižšie riziko ukladania tuku v oblasti brucha.
Stačí jedna porcia denne
Foto: Nungning20/Shutterstock.com
Odborníci uviedli, že konzumácia viac ako troch porcií denne neprináša žiadny skutočný úžitok, pričom naznačili, že ľudia, ktorí jedli viac ako tri porcie kimči, mali tendenciu jesť aj viac iných potravín a mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézni. Kimči sa vyrába rôznymi spôsobmi, ale zvyčajne obsahuje zeleninu, ako je kapusta, reďkovka a cibuľa, a korenie, ako je červená paprika, cesnak a zázvor.
Predchádzajúce štúdie naznačili, že prospešné baktérie vo fermentovaných potravinách, ako je kimči, sú dobré pre črevá a môžu mať vplyv na hmotnosť. Vedci však varovali pred nadmerným príjmom kimči, pretože je to veľmi bohatý zdroj sodíka, ktorý prináša množstvo negatívnych účinkov na telo, najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.