• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

Ako si pripraviť sušené mäso: Lahodné domáce jerky vám poskytne výživu, ktorú potrebujete

  • 16:00 04.02.2024
  • Bratislava
Ako si pripraviť sušené mäso: Lahodné domáce jerky vám poskytne výživu, ktorú potrebujete

Zistite, ako si pripraviť doma jerky a aké mäso by ste mali zvoliť na sušenie.

Jerky je mimoriadne obľúbený druh pochutiny, ktorá poskytne množstvo výživy a je ideálna na cesty. Ide o sušené mäso, ktorému dodáva chuť marináda z rôznych korenín a vyniká dlhou dobou trvanlivosti.

Sušené mäso obľubujú športovci aj turisti a dokážete si ním doplniť energiu v rôznych situáciách. Výroba domáceho sušeného mäsa je jednoduchšia, ako si myslíte. Tu je postup na prípravu vlastného chutného sušeného mäsa.

Výber mäsa

Vyberajte mäso s nízkym obsahom tuku a šliach, pretože tie môžu spôsobiť tvrdosť a horkosť. Ideálne mäso je preto sviečková či roštenka v prípade hovädzieho mäsa, panenka v prípade bravčového mäsa a prsia v prípade kuracieho alebo morčacieho mäsa. Mäso podľa vášho výberu nakrájajte na asi 0,5 cm hrubé plátky. Ak chcete, aby sa vám lepšie krájalo, skúste ho dať na 1 až 2 hodiny do mrazničky.

Pripravte marinádu

Na 1 kg mäsa v stredne veľkej miske zmiešajte nasledujúce prísady:

  • 180ml worcestrovej omáčky
  • 180ml sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica údenej sladkej papriky alebo podľa chuti
  • 1 polievková lyžica medu alebo viac podľa chuti
  • 2 čajové lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušenej cibule

Hovädzie mäso marinujte

Vložte nakrájané mäso do marinády a premiešajte, kým sa všetky kúsky rovnomerne neobalia. Prikryte fóliou alebo preložte do veľkého uzatvárateľného vrecka. Marinujte v chladničke najmenej 12 hodín alebo cez noc, pričom mäso raz alebo dvakrát premiešajte (alebo obráťte vrecko).

Foto: Audrius Venclova/Shutterstock.com

Vysušte mäso

  1. Dva plechy na pečenie vyložte alobalom, aby sa ľahko čistili, a nad každý plech umiestnite mriežku.
  2. Predhrejte rúru na 80 °C a nastavte dva rošty do stredu rúry.
  3. Marinované mäso rozložte na mriežku v jednej vrstve.
  4. Pečte, pričom plechy v polovici pečenia otáčajte zozadu dopredu a vrchný zameňte za spodný, kým sa mäso nevysuší, čo zvyčajne trvá 3 až 4 hodiny.
  5. Ak chcete skontrolovať, či je sušené mäso dôkladne vysušené, vyberte kúsok z rúry a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.

Zdroj: Info.sk, TM, onceuponachef.com, allrecipes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.