• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
Bratislava

Ako si pripraviť sušené mäso: Lahodné domáce jerky vám poskytne výživu, ktorú potrebujete

  • 16:00 04.02.2024
  • Bratislava
Ako si pripraviť sušené mäso: Lahodné domáce jerky vám poskytne výživu, ktorú potrebujete

Zistite, ako si pripraviť doma jerky a aké mäso by ste mali zvoliť na sušenie.

Jerky je mimoriadne obľúbený druh pochutiny, ktorá poskytne množstvo výživy a je ideálna na cesty. Ide o sušené mäso, ktorému dodáva chuť marináda z rôznych korenín a vyniká dlhou dobou trvanlivosti.

Sušené mäso obľubujú športovci aj turisti a dokážete si ním doplniť energiu v rôznych situáciách. Výroba domáceho sušeného mäsa je jednoduchšia, ako si myslíte. Tu je postup na prípravu vlastného chutného sušeného mäsa.

Výber mäsa

Vyberajte mäso s nízkym obsahom tuku a šliach, pretože tie môžu spôsobiť tvrdosť a horkosť. Ideálne mäso je preto sviečková či roštenka v prípade hovädzieho mäsa, panenka v prípade bravčového mäsa a prsia v prípade kuracieho alebo morčacieho mäsa. Mäso podľa vášho výberu nakrájajte na asi 0,5 cm hrubé plátky. Ak chcete, aby sa vám lepšie krájalo, skúste ho dať na 1 až 2 hodiny do mrazničky.

Pripravte marinádu

Na 1 kg mäsa v stredne veľkej miske zmiešajte nasledujúce prísady:

  • 180ml worcestrovej omáčky
  • 180ml sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica údenej sladkej papriky alebo podľa chuti
  • 1 polievková lyžica medu alebo viac podľa chuti
  • 2 čajové lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušenej cibule

Hovädzie mäso marinujte

Vložte nakrájané mäso do marinády a premiešajte, kým sa všetky kúsky rovnomerne neobalia. Prikryte fóliou alebo preložte do veľkého uzatvárateľného vrecka. Marinujte v chladničke najmenej 12 hodín alebo cez noc, pričom mäso raz alebo dvakrát premiešajte (alebo obráťte vrecko).

Foto: Audrius Venclova/Shutterstock.com

Vysušte mäso

  1. Dva plechy na pečenie vyložte alobalom, aby sa ľahko čistili, a nad každý plech umiestnite mriežku.
  2. Predhrejte rúru na 80 °C a nastavte dva rošty do stredu rúry.
  3. Marinované mäso rozložte na mriežku v jednej vrstve.
  4. Pečte, pričom plechy v polovici pečenia otáčajte zozadu dopredu a vrchný zameňte za spodný, kým sa mäso nevysuší, čo zvyčajne trvá 3 až 4 hodiny.
  5. Ak chcete skontrolovať, či je sušené mäso dôkladne vysušené, vyberte kúsok z rúry a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.

Zdroj: Info.sk, TM, onceuponachef.com, allrecipes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

VČERA - 9:48Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

VČERA - 7:15Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

VČERA - 5:49Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

20:43 04.05.2025Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

19:50 04.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.