V prekvapivom jedle našli kľúč k boju proti ochoreniam srdca

K zdravej strave podľa najnovšieho výskumu patria aj jedlá, ktoré sa štandardne ako zdravé neopisujú.
Experti na výživu prichádzajú s novým zoznamom jedál, ktoré podľa nich znižujú riziko vzniku ochorení srdca. Škála perspektívnej zdravej epidemiologickej mestskej a vidieckej stravy (Prospective Urban and Rural Epidemiological Healthy Diet Score, PURE) delí jedlá do šiestich skupín: ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, ryby a plnotučné mliečne výrobky.
Z výskumu vyplýva, že v rámci zdravej stravy by sme nemali vynechávať ani také jedlá, ako celozrnné obilniny a nespracované mäso. Priestor sa však prekvapivo nájde aj pre syry, jogurty či mlieko.
„Verejnosť priťahujú najmä nízkotučné výrobky... Štítky na potravinách hlásia nízky obsah tuku a nasýteného tuku,“ uviedol vo vyhlásení autor štúdie a odborný asistent na McMaster University v Kanade Andrew Mente.
„Naše výsledky dokazujú, že zdravá strava povoľuje až dve porcie mliečnych, predovšetkým plnotučných výrobkov za deň,“ pokračuje Mente.
Základnú zložku PURE stravy tvorí týchto 6 kategórií jedla:
- ovocie: 2 až 3 porcie denne
- zelenina: 2 až 3 porcie denne
- strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach): 3 až 4 porcie týždenne
- orechy: 7 porcií týždenne
- ryby: 2 až 3 porcie týždenne
- mliečne výrobky: 2 porcie denne
Podľa Menteho sa „mierne množstvá rýb a plnotučných mliečnych výrobkov spájajú s nižším rizikom srdcovo-cievnych ochorení.“ „Rovnaké zdravotné výhody poskytuje mierny príjem obilnín a mäsa v prípade, že ide o nerafinované celozrnné obilniny a nespracované mäso,“ uviedol Mente.
Na rozdiel od populárnej stredomorskej stravy a iných typov stravovania bola PURE strava koncipovaná na základe informácií o stravovaní v bohatších západných krajinách, ale aj krajinách s nižším príjmom.
Údaje použité v analýze PURE zahŕňajú takmer 150 tisíc ľudí z 21 krajín na piatich kontinentoch.
„Táto štúdia je dodnes najrozmanitejším prieskumom vplyvu stravy na zdravie na svete a jediná s dostatočným zastúpením vyššej, strednej a nižšej príjmovej vrstvy,“ pokračuje Mente.
„Spojitosť medzi PURE stravovaním a zdravotnými výsledkami sa preukázala najmä u zdravých ľudí, pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetikov a v rámci všetkých príjmových skupín,“ dodáva Mente.
Autori na záver poukazujú na to, že pri zdravom stravovaní je najdôležitejšou zásadou „rozmanitosť a miernosť“. Napriek preukázaným výhodám by sme mali celozrnné obilniny a mäso prijímať len v obmedzenom množstve nepresahujúcom jednu porciu denne.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.