Obľúbené sladidlo označili za potenciálny karcinogén. Na toto pozor!

WHO vyzýva na striedmosť pri používaní tohto sladidla.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že umelé sladidlo aspartám, ktoré sa bežne používa v sladených nápojoch, zaradila do kategórie látok potenciálne karcinogénnych pre ľudí. Povolenú dennú dávku aspartámu však nijako neupravila. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
„Nekážeme spoločnostiam sťahovať produkty z trhu a ani spotrebiteľom, aby s aspartámom úplne prestali. Vyzývame len na striedmosť,“ povedal riaditeľ WHO pre výživu a bezpečnosť potravín Francesco Branca.
Bezpečnosť aspartámu skúmala Medzinárodná agentúra na výskum rakoviny (IARC), ktorá spadá pod WHO. Toto umelé sladidlo na základe zistených dôkazov zaradila do skupiny 2B. Okrem aspartámu sú v nej napríklad aj výťažky z aloy pravej (Aloe vera) a kyselina kávová nachádzajúca sa v káve a čaji.
AFP upozorňuje, že kategória „potenciálne karcinogénne pre ľudí“ je najnižšou kategóriou, okrem nej existujú ešte dve závažnejšie – „pravdepodobne karcinogénne pre ľudí“ a „karcinogénne pre ľudí“.
„Verejnosť by sa nemala znepokojovať rizikom vzniku rakoviny v spojitosti s látkami v skupine 2B,“ povedal profesor onkologickej epidemiológie z Los Angeles Paul Pharoah.
Výbor WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA) tiež preveril bezpečnosť aspartámu a vyhlásil, že nie je dôvod meniť povolenú dennú dávku tejto látky. Tá bola v roku 1981 stanovená na 0-40 miligramov sladidla na kilogram telesnej hmotnosti.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.