Ako raňajky sabotujú chudnutie: Vynechávať ich nemusíte, treba si však vedieť vybrať
Bránia vám raňajky v chudnutí? Ak majú podobu niektorých klasických jedál, niet divu, že sa vám nedarí.
Britský lekár a epidémiológ Tim Spector v nedávnom rozhovore pre podcast BBC Just One Thing prezradil, že za posledné roky nevedome pribral 10 kíl len kvôli tomu, aké jedlá si vyberal na raňajky.
Spector si po každých raňajkách, ktoré považoval za „zdravé“, na sebe všimol, že mu stúpa hladina cukru v krvi. Rozhodol sa preto podstúpiť zmenu.
Hlavnou príčinou Spectorovho priberania boli raňajky, ktoré okrem iného pozostávali prevažne z hrianky s marmeládou, šálky čaju a pohára pomarančového džúsu. Lekár po vlastnej skúsenosti dnes ľuďom odporúča, aby sa nedržali zaužívaného stereotypu, a vyskúšali rôzne kombinácie jedál, kým zistia, čo je pre nich na raňajky ideálne.
„Kým som bol zdravý lekár epidemiológ, na raňajky som mával väčšinou šálku čaju s nízkotučným mliekom,“ prezradil Spector v podcaste. „Ďalej osviežujúci pohár pomarančového džúsu a hrianku s marmeládou. Vždy hnedú hrianku – nevedel som, že ich často len farbia.“
Takéto raňajky u Spectora viedli k priberaniu, ktoré nakoniec viedlo k desiatim kilám navyše. To, že je chyba v raňajkách, si výživový poradca všimol až po rannom meraní hladiny cukru v krvi.
„Vystrelila do štandardného diabetického rozsahu,“ priznáva Spector. „Bolo to varovné znamenie, že tie sacharidy a cukry mi nerobia dobre.“
Spector zopakoval test aj na svojej manželke, pričom zistil, že cukor sa v jej tele správa celkom inak, čo ho viedlo k záveru, že pri výbere raňajok je dôležité zvažovať individuálne nároky.
Lekár dnes raňajkuje prevažne jedlá s vysokým obsahom tuku. Volí preto napríklad plnotučný jogurt, orechy, semiačka a bobuľovité ovocie. Okrem toho nahradil čaj kávou, ktorá je podľa neho prospešnejšia pre zdravie čriev.
„Preto hovorím, že s raňajkami treba experimentovať, lebo ja som takto získal príležitosť vyskúšať si tučnejšie jedlá,“ dodáva Spector, pričom hodnotí výsledky: „Bola to výrazná zmena. Okamžite som si všimol pokles cukru v krvi, nemal som ani jeho výkyvy. Takisto som o jedenástej v práci nepociťoval taký hlad. Doobedu už nemusím vyjedať sušienky a celkovo sa cítim lepšie.“
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%
Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne
Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.
Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor
Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.
Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť
Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy
Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.