7 jedál, ktoré vás najlepšie ochránia pred demenciou

Demencia globálne postihuje čoraz viac ľudí. Niektoré z jej rizikových faktorov treba priradiť genetike, no jedlo je jedným z tých, ktoré dokážeme ovplyvniť. Ako na to?
Celkový vek populácie sa zvyšuje, s čím súvisí aj čoraz častejší výskyt neurodegeneratívnych ochorení, vrátane demencie.
Toto ochorenie sa spúšťa po strate alebo poškodení nervových buniek a ich prepojení v mozgu. Jeho príznaky sú pritom vysoko individuálne a vek nástupu takisto nie je u všetkých jednotný.
Spomedzi 200 známych variantov demencie k tým najznámejším patrí Alzheimerova choroba, vaskulárna demencia a frontotemporálna demencia. Vyhnúť sa im je ťažké najmä kvôli neovplyvniteľným faktorom, ako je vek či genetika, no veľkú rolu pri ich vzniku zohráva aj strava.
Pri voľbe správnych jedál aj vy dokážete minimalizovať riziko vzniku demencie. Týchto sedem druhov sa pritom najviac osvedčilo v rámci preventívnych opatrení.
-
Špenát
Špenát obsahuje množstvo luteínu, kyseliny listovej, betakaroténu a vitamínu K, ktoré spoločne podporujú kognitívne funkcie mozgu a spomaľujú jeho starnutie. Tieto prospešné látky možno nájsť aj v bobuľovitom ovocí.
-
Listová zelenina
Podobne ako špenát, aj listová zelenina obsahuje množstvo látok prospešných pre zdravie mozgu. Voľte preto kel, listový kel a hlávkový šalát.
-
Farebné jedlá
Pri skladaní taniera je dôležité dbať na diverzitu, z ktorej prosperujú nielen črevá, ale aj mozog. Pri každom chode sa odporúča, aby obsahoval aspoň šesť rôzne sfarbených jedál. Platí pritom čím viac – tým lepšie.
Rôznorodosť na tanieri telu dodáva množstvo antioxidantov, ktoré ho chránia pred oxidačným stresom, ktorý sa podieľa na vzniku zápalu.
Tanier by mal spolovice pozostávať zo zeleniny, šalátu alebo ovocia. Každú porciu skrášlite hrsťou orechov, semiačok, rybami, strukovinami, zdravými olejmi a menšou porciou mliečnych výrobkov.
-
Čučoriedky
Čučoriedky, jahody a iné druhy lesného ovocia efektívne chránia mozog pred príznakmi starnutia a rovnako zlepšujú jeho schopnosť tvoriť a ukladať si spomienky.
-
Celozrnné potraviny
Rafinované obilniny vznikajú rozštiepením obilného klasu a jeho následným spracovaním, kvôli čomu prichádzajú o celý rad prospešných látok. Celozrnné potraviny preto naďalej obsahujú množstvo látok prospešných nielen pre mozog, ale aj pre trávenie a pocit sýtosti.
-
Mastné ryby
Sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sa vo veľkej miere podieľajú na stavbe mozgu. Okrem toho podporujú správny chod pamäti a zlepšujú náladu.
-
Olivový olej
V olivovom oleji možno nájsť vyše 230 antioxidantov a protizápalových látok, ktoré z mozgu odstraňujú nebezpečné proteíny. V porovnaní s maslom a inými tukmi používanými pri varení tiež obsahuje oveľa viac výživných látok.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.