• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 4.5.2025Meniny má Florián
16°Bratislava

WHO varuje pred umelými sladidlami, v tomto prípade ich nepoužívajte!

  • 14:23 16.05.2023
  • Ženeva
WHO varuje pred umelými sladidlami, v tomto prípade ich nepoužívajte!

Umelé sladidlá, ktoré sa používajú ako náhrada cukru v rôznych výrobkoch, nepomáhajú pri cielenom úbytku telesnej váhy a môžu mať vážne negatívne účinky na zdravie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Systematické posúdenie dostupných dôkazov potvrdilo, že umelé sladidlá nemajú žiadne dlhodobé prínosy v oblasti zníženia telesného tuku u dospelých či detí, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)v pondelok zverejnených smerniciach.

Dlhodobé používanie umelých sladidiel môže mať nežiaduce účinky vrátane zvýšeného rizika cukrovky 2. typu, ochorení srdcovo-cievneho systému a úmrtnosti u dospelých.

Milióny ľudí na svete denne konzumujú umelé sladidlá v diétnych nápojoch. Jedným z cieľov je obmedziť konzumáciu cukru. Pozitívne účinky týchto sladidiel na zdravie však dlhodobo vyvolávajú spory.

Riaditeľ WHO pre oblasť výživy a bezpečnosti potravín Francesco Branca upozornil, že nahrádzanie cukru umelými sladidlami z dlhodobého hľadiska v oblasti udržiavania telesnej váhy nepomáha.

Ľudia musia zvážiť iné spôsoby, ako obmedziť príjem pridaných cukrov, napríklad konzumáciu potravín s prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami ako ovocie alebo nesladené potraviny a nápoje,“ povedal. Pripomenul, že umelé sladidlá nie sú nevyhnutné prvky výživy a nemajú žiadnu výživnú hodnotu.

WHO uviedla, že nové odporúčania sa vzťahujú na všetkých, okrem osôb trpiacich cukrovkou a na všetky umelé sladidlá, ktoré nie sú zaradené medzi cukry. Medzi najrozšírenejšie patrí acesulfám K, aspartám, advantan, cyklamáty, neotam, sacharín, sukralóza, stévia a deriváty stévie.

Thomas Sanders, emeritný profesor v oblasti výživy a dietológie na londýnskej univerzite King's College povedal, že výskum neposudzoval vplyv nahrádzania sladených nápojov nápojmi, v ktorých sú použité umelé sladidlá. WHO taktiež uviedla, že dospieť ku konečným záverom je náročné z dôvodu rôznorodosti účastníkov výskumu a komplexnosti sladidiel.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

DNES - 6:46Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

VČERA - 7:17Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.