• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Toto musíte zjesť spolu s cesnakom, inak budete páchnuť celý deň

  • 20:05 08.05.2023
  • Londýn
Toto musíte zjesť spolu s cesnakom, inak budete páchnuť celý deň

Doktorka vysvetlila, prečo sa neviete zbaviť pachu po konzumácii cesnaku.

Cesnak patrí medzi obľúbené prísady do jedál a vďaka jeho liečivým účinkom vás dokáže chrániť pred prechladnutím. Mnohí ľudia sa však vyhýbajú konzumácii cesnaku, pretože sa boja, že budú pre okolie pôsobiť nepríjemne. Lekárka, ktorá sa zaoberá zdravím tráviaceho traktu, odhalila, prečo môžete po cesnaku páchnuť celý deň.

"Keď sa cesnak trávi, vedľajšie produkty cesnaku sa vstrebávajú do krvného obehu a prenášajú sa do pľúc," napísala britská doktorka Megan Rossiová v príspevku na Instagrame. To je podľa gastroenterologičky dôvod, prečo nedokážete pach cesnaku potlačiť ani žuvačkou. Podľa nej sa však nemusíte obávať účinku cesnaku na váš telesný pach. Prezradila totiž jednoduchý trik, ako zabrániť zápachu po cesnaku.

Pomôže jablko aj zelené listy

Foto: Elenadesign/Shutterstock.com

Podľa doktorky pre zdravie čriev stačí, ak popri každom cesnakovom jedle zjete jablko. Chemické látky v tomto osviežujúcom ovocí, medzi ktoré patrí aj kvercetín, preukázateľne pôsobia na zlúčeniny síry v cesnaku a odstraňujú tento špecifický zápach, uviedla Rossiová.

Ak jablká nie sú vaším obľúbeným ovocím, alebo ak sa nehodia k vášmu jedlu, doktorka navrhla zjesť s cesnakom šalát, špenát alebo petržlenovú vňať na osvieženie dychu. Nie je prekvapením, že čerstvá mäta tiež dokáže robiť zázraky. Tieto potraviny podporia aj vaše črevné mikróby.

Cesnak nechajte pred konzumáciou odstáť

Hlavnou účinnou látkou v cesnaku je alicín, ktorý môže podporiť aj váš imunitný systém v boji proti vírusom, uviedla doktorka Rossiová. Odvolala sa na klinickú štúdiu z roku 2001, v ktorej ľudia, ktorí denne užívali cesnakový doplnok, mali menšiu pravdepodobnosť prechladnutia a ak aj infekciu mali, dokázali sa rýchlejšie zotaviť. Doktorka Rossiová má ďalší tip, ako využiť liečivé účinky cesnaku naplno. Potom, ako ho nakrájate alebo rozdrvíte, by ste ho mali pred konzumáciou alebo varením nechať desať minút odstáť, aby sa vytvorilo viac alicínu.

Zdroj: Info.sk, TM, instagram.com/theguthealthdoctor
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.