• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Informatizácia Slovenska napreduje ďalej aj napriek chybám

  • 15:57 14.11.2013
  • BRATISLAVA
Informatizácia Slovenska napreduje ďalej aj napriek chybám

Rezort financií na kongrese ITAPA prvýkrát verejne oznámil zoznam e-služieb pre občanov, ktoré už fungujú alebo budú spustené k začiatku budúceho roka. “Ak bude Slovensko pokračovať v momentálnom tempe, tak za dva-tri roky sa v informatizácii dokážeme vyrovnať dnešnému Rakúsku,” povedal na záver kongresu ITAPA Pavel Bojňanský, generálny riaditeľ sekcie Informatizácia spoločnosti na Ministerstve financií.

Účastníci kongresu sa dozvedeli detaily nového programového obdobia a otvorene sa hovorilo aj o chybách, ktoré v uplynulom období spôsobili meškanie alebo dokonca úplné stroskotanie niektorých projektov informatizácie spoločnosti.

Odborníci z oblasti informačno-komunikačných technológií odhadujú, že na informatizáciu vrátane elektronických služieb pre občanov, by mohlo Slovensko z európskych fondov získať v rokoch 2014 až 2020 spolu až dve miliardy eur. Musia sa však odstrániť nedostatky, ku ktorým v minulosti prišlo. Lukáš Lukáč z Ministerstva financií ich opísal v troch bodoch: ”Zlepšiť treba procesy v pripravovanej legislatíve, samotnú koordináciu projektov, ako aj schopnosť kompetentných realizovať projekt.”

S tým súvisí aj skrátenie času jednotlivých fáz projektov. Priemerná doba verejného obstarávania projektov v oblasti informatizácie je dnes 14 mesiacov. Neúmerne dlho trvá aj implementácia projektov – až 49 mesiacov, čo je podľa expertov z rezortu financií plytvanie času.

O efektivite projektov, ktoré prostredníctvom e-technológií majú zjednodušiť život občanov, prišlo na kongres ITAPA diskutovať aj množstvo zahraničných odborníkov. “V informatizácii neplatí zjednodušená poučka: investuj – získaš. Investovať treba, ale s rozumom,” povedal k téme Mark Yates z IDC Government Insights. Ako príklad uviedol Južnú Kóreu, ktorá v prepočte na obyvateľa investuje najmenej peňazí v porovnaní s ostatnými vyspelými krajinami, dosahuje však vysokú úroveň informatizácie spoločnosti.

Domáci diskutéri so zahraničnými našli na kongrese ITAPA zhodu aj v otázkach projektového manažmentu. Podľa Annette Vendelbo z dánskej konzultačnej spoločnosti xVoto zlyhajú v celej Európe dva z piatich IT projektov pre verejnú správu. Ak sa už na začiatku vypracuje reálna štúdia uskutočniteľnosti a riadna analýza nákladov a prínosov, úspešnosť informatizačných projektov sa radikálne zvýši.

O pokroku v informatizácii verejnej správy sa bude opäť diskutovať na Jarnej konferencii ITAPA 2014.

Viac informácii o kongrese aj sprievodných podujatiach nájdete aj na www.itapa.sk. Čoskoro na portáli zverejníme aj prezentácie a videá z prednášok.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

VČERA - 13:04Tlačové správy

V obľúbenej online hre sa objavil legendárny vojak Švejk s hlasom herca Michala Holána.

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

6:29 10.05.2024Tlačové správy

Značka Remington je lídrom na trhu v oblasti starostlivosti o vlasy v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.