Pozor na tieto jedlá vo vašej chladničke: Často z nich vzniká otrava

Pri týchto troch potravinách by ste si mali dávať pozor na riziko otravy jedlom.
Otrava jedlom nie je nič príjemné a zažili ju už mnohí z nás. Prejavuje sa pocitom nevoľnosti, hlasným škvŕkaním v bruchu a následným vracaním či hnačkami, ktoré trvajú niekoľko hodín. Jedným z typov otravy jedlom môže byť listerióza, ktorá je spôsobená baktériou nazývanou listeria. Môžete ju dostať po konzumácií kontaminovaných potravín, pričom najviac rizikové sú chladené potraviny určené na priamu konzumáciu, ako sú syry.
Príznaky listeriózy môžu byť podobné chrípke a zahŕňajú vysokú teplotu, bolesti svalov, zimnicu alebo hnačku. Ochorenie je mimoriadne nebezpečné u osôb starších ako 65 rokov, tehotných žien a ich nenarodených detí, detí mladších ako jeden mesiac a ľudí s oslabeným imunitným systémom. Tu je niekoľko potravín, kvôli ktorým môžete nechtiac stráviť deň na toalete.
1. Zmrzlina
Foto: vovidzha/Shutterstock.com
Pri otrave jedlom vám možno ako prvé napadne nedostatočne tepelne upravené mäso z grilu alebo jedlo po dátume spotreby. Ukázalo sa však, že zmrzlina, ktorú si často doprajeme počas teplejších mesiacov, môže byť jedným z najčastejších zdrojov otravy.
Amreen Bashirová, lektorka biomedicínskych vied na Astonskej univerzite v Birminghame, uviedla, že väčšina potravín, ktoré jete vonku v prírode, predstavuje riziko otravy jedlom. "V lete viac ľudí varí vonku na piknikoch a grilovačkách, kvôli čomu chýba bezpečnosť, ktorú poskytuje kuchyňa - drez na umývanie rúk, sterilizované dosky na prípravu jedla, varenie s reguláciou termostatu a chladenie na ničenie baktérií," uviedla pre The Conversation. "Medzi obvyklé podozrivé baktérie patria kampylobakter, salmonela, E. coli a listéria, ktorým sa darí v letných vyšších teplotách, čo spôsobuje nárast počtu hlásených prípadov otravy jedlom."
2. Klíčky
Foto: mnimage/Shutterstock.com
Nevarené alebo len mierne varené klíčky sú často spájané s nebezpečnými otravami jedlom. V roku 2014 poslala salmonela z klíčkov v USA do nemocnice 19 ľudí. Všetky druhy klíčkov, vrátane klíčkov lucerny, fazule mungo, ďateliny a reďkovky, môžu šíriť infekciu, ktorá je spôsobená bakteriálnou kontamináciou semien.
3. Balený šalát
Foto: stanga/Shutterstock.com
Balený šalát patrí tiež medzi rizikové potraviny. Jedným z pravdepodobných zdrojov kontaminácie je voda používaná na zavlažovanie šalátových polí. Keď sa do zavlažovacieho systému dostane hnoj z neďalekej farmy, baktérie z výkalov zvierat sa môžu dostať do vášho šalátu. Šaláty v plastových vreckách preto patria medzi najčastejšie zdroje výskytu baktérie e-coli. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) považuje balené šaláty vo vrecúškach za druhú najčastejšiu príčinu otravy potravinami.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.