• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Jarná únava trvá jeden až tri týždne, vo zvýšenej miere trápi aj seniorov

  • 18:54 26.03.2023
  • Bratislava
Jarná únava trvá jeden až tri týždne, vo zvýšenej miere trápi aj seniorov

S nástupom jari sa začína u citlivých ľudí prejavovať takzvaná jarná únava, ktorá sa vo zvýšenej miere objavuje u meteosenzitívnych ľudí, osôb s nízkym tlakom alebo u seniorov.

Príznaky obvykle ustupujú, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny, čo trvá zvyčajne asi jeden až tri týždne. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Ak však príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia, a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom,“ upozornila. Mladý a zdravý organizmus sa podľa nej zmenám prispôsobuje ľahšie než organizmus ľudí v strednom a vyššom veku.

Vysvetlila, že jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy a zmeny v trvaní slnečného svitu. „Ako aj na zmeny v životospráve - spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity,“ doplnila Račková. Prejavuje sa pocitom únavy, ospalosťou, ktorá môže byť prítomná aj tesne po prebudení, ťažkosťami so spánkom, bolesťami hlavy, malátnosťou či nesústredenosťou, ako aj podráždenosťou.

Sprievodným javom jarnej únavy je nielen nedostatok energie, ale aj zvýšená náchylnosť na infekcie,“ doplnila hovorkyňa. Pomôcť prekonať ju môže napríklad každodenný dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu. Podľa Račkovej je vhodné aj ranné cvičenie, prechádzka či striedanie studenej a teplej vody v sprche. „Primeraným otužovaním si zároveň stimulujete obehový systém a zaháňate únavu,“ poukázala.

Zvýšený prísun zeleniny a ovocia zase zvyšuje obranyschopnosť organizmu, posilňuje imunitu a chráni pred vznikom jarnej únavy. „Jedálniček odporúčame obohatiť napríklad o zeleninové šaláty, zeleninové polievky, zeleninové prívarky, ľahšie jedlá, ktoré nezaťažujú organizmus,“ poradila Račková. Vhodná je podľa nej aj čerstvo vylisovaná šťava či pestrá zmes ovocia bohatého na vitamín C.

Strava by mala zároveň obsahovať celozrnné obilninové výrobky, prospešné rastlinné oleje, orechy a zelené vňate, ako sú napríklad pažítka, žerucha či čerstvý medvedí cesnak. Ľudia by nemali počas tohto obdobia zabúdať aj na dostatočný prísun tekutín.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

VČERA - 6:46Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.