• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
23°Bratislava

Vysoké dávky tohto vitamínu znižujú riziko cukrovky

  • 19:39 11.02.2023
  • Svet
Vysoké dávky tohto vitamínu znižujú riziko cukrovky

U pacientov s prediabetom dokázali vysoké dávky vitamínu znížiť šancu na rozvoj cukrovky.

Pravidelné užívanie vysokej dávky vitamínu D môže znížiť pravdepodobnosť, že u ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi dôjde ku diagnóze cukrovky 2. typu. Ukázala to analýza existujúcich štúdií publikovaná v odbornom žurnále Annals of Internal Medicine. Vedci však zároveň varujú, že vysoké dávky vitamínu D môžu viesť k obličkovým kameňom a iným zdravotným problémom. Ľudia by preto dávkovanie mali konzultovať so svojim lekárom.

Cukrovka typu 2 sa často začína objavovať v strednom veku a je spojená s nadváhou. Pri diabete sú ľudské bunky menej citlivé na inzulín, hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Prediabetes je stav, pri ktorom sú hladiny cukru v krvi sú vyššie, ale nie sú dostatočne vysoké na to, aby boli klasifikované ako cukrovka. U ľudí s prediabetom sa zvyčajne rozvinie cukrovka 2. typu, pokiaľ neschudnú.

Vitamín D povzbudzuje produkciu inzulínu v bunkách pankreasu. Vedci sa preto rozhodli preskúmať, či vysoké dávky tohto vitamínu môžu pomôcť predchádzať cukrovke 2. typu. Anastassios Pittas z Tufts Medical Center v Bostone a jeho kolegovia skombinovali výsledky troch štúdií, čo je štandardná technika v lekárskom výskume. Ukázalo sa, že užívanie vysokej dávky vitamínu D vedie k o 15 percent nižšej miere rozvoja prediabetu na cukrovku 2. typu.

V štúdiách však účastníci užívali vysoké dávky vitamínu D, konkrétne 70 mikrogramom denne, pričom obvyklá odporúčaná dávka je len 10 mikrogramov denne. Vyššie hladiny vitamínu D zvyšujú vstrebávanie vápnika z čriev, čo môže viesť k obličkovým kameňom a poškodeniu obličiek v dôsledku dehydratácie. Takéto vedľajšie účinky neboli pozorované v týchto troch štúdiách vo výrazne vyššej miere ako v skupinách s placebom. Štúdie však mohli byť príliš malé na to, aby ukázali tieto relatívne zriedkavé nežiaduce udalosti.

Podľa Pittasa by užívanie vitamínu D na prevenciu cukrovky malo byť formou liečby iba pod dohľadom lekárov. Pacienti by nemali svojvoľne užívať doplnky stravy vo vysokých dávkach.

Zdroj: Info.sk, TM, acpjournals.org, scitechdaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.