• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
10°Bratislava

Táto prísada v potravinách zvyšuje riziko cukrovky 2. typu

  • 12:28 04.02.2023
  • Svet
Táto prísada v potravinách zvyšuje riziko cukrovky 2. typu

Táto zložka sa bežne pridáva do rôznych potravín.

Štúdia publikovaná v odbornom časopise PLOS Medicine zistila súvislosť medzi konzumáciou dusitanov a rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Dusitany a dusičnany sa prirodzene nachádzajú vo vode a pôde a používajú sa ako potravinové konzervačné látky na predĺženie trvanlivosti potravín.

Dusitan sodný (označovaný E250) sa vyskytuje v soliacich zmesiach a slúži ako stabilizátor farby v mäse, slanine, párkoch, šunkách, konzervovanom mäse, klobásach, údenom mäse, údených rybách a v ďalších potravinách.

Dusitany a dusičnany sa bežne používajú ako prídavné látky v potravinách, avšak ich účinok na metabolické zdravie a diabetes 2. typu u ľudí doteraz nebol dobre preskúmaný. Vedci vo svojom výskume použili údaje od 104 168 účastníkov zo štúdie NutriNet-Santé. Ide o prebiehajúcu online kohorovú štúdiu, ktorá sa začala v roku 2009.

Dobrovoľníci vo veku pätnásť rokov a viac sami uvádzajú anamnézu, sociodemografiu, stravu, životný štýl a dôležité aktualizácie zdravotného stavu. Výskumníci detailne sledovali vystavenie dusitanom a dusičnanom pomocou niekoľkých databáz a zdrojov a potom vyvinuli štatistické modely na analýzu informácií o strave so zdravotnými výsledkami.

Riziko cukrovky zvyšujú dusitany v strave

Výskumníci zistili, že účastníci, ktorí uviedli vyšší príjem dusitanov mali vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Nenašli však žiadnu súvislosť medzi dusičnanmi a rizikom cukrovky 2. typu. Nepotvrdili sa ani žiadne potenciálne prínosy dusitanov alebo dusičnanov v potrave z hľadiska ochrany pred cukrovkou 2. typu.

Štúdia však mala niekoľko obmedzení a na potvrdenie výsledkov je potrebný ďalší výskum. Účastníci hlásili údaje sami a výskumníci nemohli potvrdiť konkrétne vystavenie dusitanom a dusičnanom pomocou biomarkerov.

Navyše, demografia a správanie ľudí v kohorte nemusia byť zovšeobecniteľné na zvyšok populácie. V kohorte bol väčší počet mladších jedincov, častejšie žien, so zdravším správaním.

Podľa autorov ide o prvú rozsiahlu kohortovú štúdiu, ktorá naznačuje priamu súvislosť medzi dusitanmi v potravinách a rizikom cukrovky 2. typu. Ako uvádzajú:

„Tieto výsledky poskytujú nový dôkaz v kontexte súčasných diskusií o potrebe zníženia používania dusitanových prísad v spracovanom mäse v potravinárskom priemysle a mohli by podporiť potrebu lepšej regulácie kontaminácie pôdy hnojivami. Medzičasom už niekoľko orgánov verejného zdravotníctva na celom svete odporúča občanom, aby obmedzili konzumáciu potravín obsahujúcich kontroverzné prísady, vrátane dusitanu sodného.“

Zdroj: Info.sk, TM, news-medical.net, journals.plos.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

VČERA - 6:46Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.