• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
10°Bratislava

Lekári varujú: Tieto potraviny majú na svedomí demenciu

  • 20:30 11.12.2022
  • Sao Paulo
Lekári varujú: Tieto potraviny majú na svedomí demenciu

Zvýšená konzumácia týchto potravín môže viesť k demencii.

Keď budete jesť priveľa ultraspracovaných potravín, ako sú koláče, sušienky a lupienky, nebudete len priberať na váhe. Brazílski vedci tvrdia, že strava bohatá na ultraspracované potraviny môže tiež viesť k demencii. Ich štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále JAMA Neurology na viac ako 10 000 ľuďoch sa zamerala na to, ako nezdravé pochutiny ovplyvňujú mozog.

Dospelí v strednom veku, ktorí jedli najviac ultraspracovaných potravín (tvorili až tri štvrtiny ich stravy), zaznamenali o 28 percent rýchlejší pokles kognitívnych schopností mozgu ako tí, ktorí ich jedli najmenej. Tím navrhol, že za zrýchleným tempom by mohli byť cytokíny - zápalové proteíny tvorené telom. Ich tvorbu podporuje konzumácia sladkostí.

Potraviny s umelými prísadami škodia najviac

Ultraspracované potraviny majú vo všeobecnosti vyšší obsah cukru, soli a nasýtených tukov v porovnaní s menej spracovanými potravinami. Obsahujú zložky, ktoré by človek bežne nepridával pri domácom varení, ako sú chemikálie, farbivá a konzervačné látky. Patria sem hotové jedlá, zmrzlina, párky, cereálie alebo kečup. Líšia sa od spracovaných potravín, ktoré obsahujú zložky na konzerváciu alebo zlepšenie chute, ako je údené mäso, syr a čerstvý chlieb.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že nahradenie ultraspracovaných potravín zdravými alternatívami môže znížiť riziko demencie. Brazílsky výskum sledoval mieru poklesu kognitívnych funkcií u 10 775 ľudí od roku 2008 do roku 2019. Boli vo veku od 35 do 74 rokov a pravidelne absolvovali testy na hodnotenie pamäte, výkonu mozgu a na meranie ich slovnej zásoby. Vedci z univerzity v Sao Paule im tiež poskytli potravinové dotazníky, aby zhodnotili, koľko ultraspracovaných potravín zjedli.

Potraviny boli rozdelené do troch skupín:

  1. Prvou boli nespracované alebo minimálne spracované potraviny, ako ovocie alebo zelenina, obilniny, mäso a ryby, a spracované kulinárske prísady, ako cukor, oleje, soľ.
  2. Druhou skupinou boli spracované potraviny, ktoré používali prísady na konzervovanie prírodných potravín a zahŕňali konzervované ovocie a solené, údené mäso alebo ryby.
  3. Napokon treťou skupinou boli ultraspracované potraviny, ktoré využívali prídavné látky, ktoré sa nenachádzajú v domácich prísadách, ako sú príchute, farbivá, sladidlá, emulgátory.

Na vine môže byť systémový zápal

Účastníci boli rozdelení do štyroch rovnakých skupín podľa toho, aký veľký podiel ich stravy tvorili ultraspracované potraviny. Menej ako pätinu stravy tvorili v najnižšej skupine, medzi 20 a 27 percentami v druhej skupine, 27 až 34 percent v skupine tri a až 73 percent v skupine štyri. Výsledky ukázali, že tí zo štvrtej skupiny mali o 28 percent rýchlejšiu mieru kognitívneho poklesu ako tí v prvej.

Podľa vedcov vysoká konzumácia západných ultraspracovaných potravín súvisí so znížením objemu ľavého hipokampu a šedej hmoty u kognitívne zdravých jedincov. Ďalší možný biologický mechanizmus poklesu môže súvisieť so systémovým zápalom spôsobeným konzumáciou týchto potravín. "Zvýšené hladiny cirkulujúcich prozápalových cytokínov sú spojené s kognitívnym poklesom," uviedli autori štúdie.

Nezávislí odborníci však uviedli, že štúdia nedokázala určiť, či je na vine konzumácia väčšieho množstva ultraspracovaných potravín alebo menej zdravých potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, sciencemediacentre.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

VČERA - 6:46Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.