Pivo vás môže chrániť pred vážnym ochorením, záleží však na jeho chuti

Jedna zložka v pive môže mať ochranné účinky pred Alzheimerovou chorobou.
Pivo je jedným z najstarších a najobľúbenejších nápojov na svete. Kľúčovou zložkou chuti a vône piva je chmeľ, ktorý dodáva pivu horkosť. Výraznú chmeľovú chuť niektorí ľudia milujú a iní nenávidia.
Vedci však zistili, že obzvlášť chmelený nápoj môže mať jedinečné zdravotné výhody. Podľa výskumu môžu chemikálie extrahované z chmeľových kvetov v laboratórnych miskách inhibovať zhlukovanie amyloidných beta proteínov, ktoré je spojené s Alzheimerovou chorobou. Tieto zistenia boli publikované vo vedeckom časopise ACS Chemical Neuroscience.
Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sa u starších ľudí často vyznačuje stratou pamäti a zmenami osobnosti. Časťou komplikáciou pri liečbe choroby je dlhý časový úsek medzi začiatkom základných biochemických procesov a nástupom symptómov, pričom niekedy to trvá niekoľko rokov. To znamená, že k nezvratnému poškodeniu nervového systému dôjde skôr, než si človek vôbec uvedomí, že môže mať túto chorobu. Preto je veľmi dôležitá skorá prevencia predtým, ako sa objavia symptómy.
Medzi nástroje prevencie patria aj „nutraceutiká“ alebo funkčné potraviny, ktoré majú nejaký typ liečivej alebo výživovej funkcie. Chmeľové kvety používané na ochutenie piva boli skúmané ako jedno z týchto potenciálnych nutraceutík, pričom predchádzajúce štúdie naznačujú, že rastlina by mohla interferovať s akumuláciou amyloidných beta proteínov spojených s Alzheimerovou chorobou. Vedci preto chceli zistiť, ktoré chemické zlúčeniny v chmeli majú tento účinok.
Na snímke chmeľ druhu Tettnanger, Foto: tourpics_net/Shutterstock.com
Na identifikáciu týchto zlúčenín tím vedcov vytvoril a charakterizoval extrakty zo štyroch bežných odrôd chmeľu pomocou metódy podobnej tej, ktorá sa používa pri procese varenia piva. V testoch zistili, že extrakty majú antioxidačné vlastnosti a môžu zabrániť zhlukovaniu amyloidných beta proteínov v ľudských nervových bunkách. Najúspešnejší bol extrakt z nemeckého chmeľu Tettnanger, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch ležiakov a ľahších pív.
Keď sa tento extrakt rozdelil na frakcie, ten, ktorý mal vysoký obsah polyfenolov, vykazoval najsilnejšiu antibiotickú aktivitu a aktivitu inhibujúcu agregáciu. Podporoval tiež procesy, ktoré umožňujú telu odstraňovať zle zložené neurotoxické proteíny.
Nakoniec výskumný tím testoval extrakt z Tettnanger na modeli červov Caenorhabditis elegans a zistil, že chráni červy pred paralýzou súvisiacou s Alzheimerovou chorobou, hoci účinok nebol príliš výrazný. Vedci tvrdia, že hoci táto štúdia neospravedlňuje pitie väčšieho množstva piva, ukazuje, že zlúčeniny chmeľu by mohli slúžiť ako základ pre nutraceutiká, ktoré bojujú proti nástupu Alzheimerovej choroby.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.