• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
22°Bratislava

Cenu Centrope 2013 získali osobnosti divadla Theater Brett

  • 15:40 30.10.2013
  • BRATISLAVA
Cenu Centrope 2013 získali osobnosti divadla Theater Brett

Už po siedmykrát udelili 29. októbra vo Viedni Cenu Centrope za výnimočný počin v cezhraničnej spolupráci v regióne strednej Európy. Tohtoročnými laureátmi Ceny Centrope sa stali Nika Brettschneiderová a Ludvík Kavín, vedúce osobnosti viedenského divadla Theater Brett.

„Toto ocenenie nám pomôže zrealizovať ďalšie naše projekty,“ povedal Kavín. Viedenská herečka Maresa Hörbigerová poďakovala obom laureátom za odvahu k umeleckej diskusii ako aj za postoj ku kultúrnej rozmanitosti. A dodala, že cezhraničnú spoluprácu charakterizuje samotný program divadla a je zároveň aj manifestom silného regiónu v srdci Európy.

Divadlo Theater Brett oslávi v januári budúceho roka 30. výročie založenia. Základnou myšlienkou divadla, ktoré sídli v šiestom viedenskom okrese, je vzájomná komunikácia a tvorivá spolupráca so stredoeurópskymi susedmi. Okrem predstavení a inscenácií rôznych autorov z týchto regiónov, organizuje divadlo od roku 2006 festival - Stredoeurópsky divadelný kolotoč, ktorého sa zúčastňujú umelecké súbory zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky, Poľska a domáceho Rakúska. Dlhodobý projekt je umeleckou zmesou divadla, filmu, tanca a alternatívneho divadla a v jeho rámci vznikla aj produkcia Letný divadelný kolotoč s medzinárodným obsadením.

Mesto Viedeň a krajinská banka Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien založili v roku 2007 spolu s veľvyslanectvami Slovenskej republiky, Českej republiky a Maďarska tradíciu Ceny Centrope ako ocenenia za zásluhy inštitúcií alebo jednotlivcov za angažovanú prácu v stredoeurópskom regióne Centrope. Cena je dotovaná sumou 10.000 eur a každoročne ju odovzdávajú na slávnostnom akte na viedenskej radnici. Slovenskými laureátmi Ceny Centrope sú Peter Dvorský (2012) a starosta Záhorskej Vsi, Boris Šimkovič (2008).

Cieľom iniciatívy Centrope, ktorá vznikla v roku 2003, je zintenzívnenie výmeny a rozvoja spolupráce viedenského regiónu Vienna Region (Viedeň, Dolné Rakúsko, Burgenland) so susedskými regiónmi na Slovensku, v Čechách a v Maďarsku.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.