Lekári varujú: Tieto doplnky a čaje spôsobujú vážne poškodenie pečene a žltačku

Boli zaznamenané prípady žltačky a poškodenia pečene po konzumácii doplnkov.
Lekári dokumentovali päť nových prípadov poškodenia pečene po užívaní doplnkov a čajov z kurkumy. Pacientom následkom toho zožltla pokožka, no po liečbe sa dokázali zotaviť.
Kurkuma je žlté korenie z rastliny Curcuma longa. Z kurkumy sa stal populárny doplnok stravy, pretože obsahuje zlúčeninu nazývanú kurkumín, ktorá v malých štúdiách mierne zlepšila zápalové stavy, ako je artritída a senná nádcha.
Od mája 2021 bolo americkému Národnému inštitútu pre diabetes a choroby tráviaceho traktu a obličiek hlásených viac ako tucet prípadov poranení pečene súvisiacich s kurkumou. Na výročnom vedeckom stretnutí American College of Gastroenterology v Severnej Karolíne bolo nedávno predstavených päť nových prípadov.
Jedným z prípadov, ktorý predstavila Angeline Luong z Kaiser Permanente Los Angeles Medical Center v Kalifornii, je 49-ročná žena bez akýchkoľvek zdravotných problémov, u ktorej sa objavila nevoľnosť a vracanie po tom, čo užívala denný doplnok kurkumy po dobu troch mesiacov.
Jej príznaky ustúpili, keď dočasne prestala užívať doplnok, ale vrátili sa, keď ich znova začala prijímať. Zožltla jej pokožka aj očné bielka. Krvné testy a biopsia pečene neskôr odhalili, že mala vážne poškodenie pečene.
Pokožka a oči ženy zožltli, pretože jej pečeň nebola schopná vykonávať svoju normálnu funkciu spracovania bilirubínu, žltej látky, ktorá vzniká počas prirodzeného rozpadu červených krviniek, čo vedie k žltačke. Žena sa zotavila po tom, čo dostala steroidy a N-acetylcysteín, liek bežne používaný pri predávkovaní paracetamolom (acetaminofénom). Po troch týždňoch hospitalizácie ju z nemocnici prepustili.
Podobné prípady prezentovali výskumníci z New Yorku, z Floridy a New Jersey, pričom všetci pacienti užívali odporúčanú dávku na obale doplnkov.
Okrem toho Prisca Pungwe z Baylor College of Medicine v Texase opísala, ako sa u 62-ročnej ženy po troch týždňoch pitia čaju z kurkumy objavila nevoľnosť, bolesť brucha a žlté oči, pričom testy potvrdili, že mala poškodenú pečeň. Žena sa uzdravila po liečbe.
U veľkej väčšiny ľudí, ktorí užívajú kurkumové doplnky nevznikne poškodenie pečene. Podľa Kana Liu z Royal Prince Alfred Hospital v Sydney v Austrálii ale určitá genetická predispozícia môže spôsobiť náchylnosť:
"Keď užívate bylinný doplnok, strávi sa a absorbuje sa do krvného obehu, potom sa dostane do pečene, kde sa metabolizuje, než pôjde do zvyšku tela. Tento metabolizmus vykonávajú enzýmy v pečeni, ktoré sa geneticky líšia od jednej osoby k druhej, takže niektorí ľudia ho spracujú na niečo, čo je inertné a neškodné, zatiaľ čo iní ho spracujú na niečo toxické."
Doplnky sú rizikovejšie ako konzumácia kurkumy v jedle, pretože často obsahujú prísady na zvýšenie absorpcie kurkumínu. Napríklad pridávanie čierneho korenia do doplnkov a čajov môže zvýšiť vstrebávanie kurkumínu 30-násobne. Kurkuma a čierne korenie sa pri varení často používajú spolu, ale je to v rámci komplexných zmesí iných zložiek, ktoré obmedzujú ich vstrebávanie.
Ako sa bylinné a potravinové doplnky stávajú čoraz populárnejšie, Liu hovorí, že vidí viac ľudí s poškodením pečene, pričom niektorí vyžadujú transplantáciu pečene. Podobné trendy boli zaznamenané v USA aj Európe.
Môže trvať dlho, kým si uvedomíme, že bylinný doplnok je príčinou problémov s pečeňou, pretože pacienti nie vždy spomínajú užívanie doplnkov, keď sa ich lekár pýta, či užívajú nejaké lieky.
Na stretnutí boli prezentované aj prípady poškodenia pečene spôsobené inými bylinnými doplnkami. Napríklad Connor Wayman z University of Nevada opísal, ako sa u 19-ročného muža vyvinula silne svrbivá koža, žltačka a tmavohnedý moč po užití doplnkov obsahujúcich rastlinu ashwagandha.
Khushboo Bhatia v nemocnici Mount Auburn v Massachusetts predstavila, ako sa u 55-ročnej ženy objavilo svrbenie, tmavý moč a strata chuti do jedla po konzumácii bylinného čaju obsahujúceho koreň šišáku, Zhi Zi a koreň rebarbory. Oba prípady mali poškodenie pečene, ktoré sa vyriešilo po tom, čo prestali užívať produkty.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.