• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

  • 20:05 13.08.2022
  • Bratislava
Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

„Večné chemikálie“ sú strašiakom, ktorý už dlho trápi zdravotníkov po celej zemi. Tieto látky, ktoré sa bežne využívajú na výrobu kuchynského riadu, totiž výrazne zvyšujú riziko rakoviny.

Konkrétne druhy chemikálií obsiahnutých v hrncoch, panviciach, príbore a ďalších riadoch, podľa Univerzity v Južnej Kalifornii (USC) 4,5-násobne zvyšujú riziko bežného typu rakoviny pečene, známeho ako hepatocelulárny karcinóm. Ten často diagnostikujú pacientom, ktorí prichádzajú do kontaktu so železom (minerálom), alkoholom, tabakom a pesticídmi.

Za „večné chemikálie“ v skutočnosti označujeme prefluorované a polyfluorované látky (PFAS), ktorým trvá až niekoľko rokov, kým sa rozložia vo vonkajšom prostredí.

„Rakovina pečene je jedným z najzávažnejších následkov ochorení tohto orgánu, a toto je vôbec prvá štúdia, ktorá spája PFAS s týmto závažným ochorením,“ podotýka Jesse Goodrich, ktorý pôsobí ako doktor na USC.

Foto: faithie/Shutterstock.com

Výskum hodnotil zdravotný stav 200 tisíc ľudí, z ktorých 50 malo rakovinu pečene. Vedci analyzovali vzorky krvi, ktoré im boli odobraté ešte pred diagnózou, a následne ich porovnali so vzorkami krvi päťdesiatich ďalších ľudí so zdravou pečeňou.

Krv mnohých zo súčasných onkologických pacientov pred diagnostikou rakoviny obsahovala niekoľko druhov chemikálií. Takéto látky sa pritom do pečene najčastejšie dostanú po tom, ako ich človek skonzumuje.

Smutnou správou je, že podľa amerického Centra pre kontrolu ochorení (CDC) sa „večné chemikálie“ nachádzajú prakticky všade – od toaletných potrieb až po príbory a iné riady, s ktorými varíme.

Lekári zistili, že chemikálie menia spôsob, akým sa v tele metabolizuje glukóza, a tiež menia aminokyseliny v pečeni. Kvôli tomu sa okolo pečene formuje tuk, čím sa zvyšuje riziko nealkoholického stukovatenia pečene. Toto ochorenie je pritom jedným z najväčších rizikových faktorov rakoviny tohto orgánu.

Zdroj: Info.sk, DP, jhep-reports.eu, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.