Konzumácia týchto rýb vám predĺži život o takmer 5 rokov

Vyššie hladiny tohto typu tuku v krvi môžu predĺžiť váš život o takmer päť rokov.
Zvýšenie hladín omega-3 mastných kyselín v krvi môže znížiť riziko predčasnej smrti podobne, ako keby ste prestali fajčiť. Podľa štúdie publikovanej vo vedeckom časopise The American Journal of Clinical Nutrition to predstavuje predĺženie života o 4,7 roka.
Omega-3 mastné kyseliny sú známe svojimi priaznivými účinkami na zdravie. Nájdeme ich v tučných rybách, ako je pstruh, losos, sardinky a ančovičky.
V štúdii výskumníci použili test indexu omega-3 na meranie obsahu EPA a DHA v červených krvinkách, čím sa dá predpovedať riziko úmrtia zo všetkých príčin.
Analyzovali údaje zo štúdie, ktorá sledovala obyvateľov Massachusetts v Spojených štátoch viac ako 11 rokov. „Vyššie hladiny týchto kyselín v krvi v dôsledku pravidelného zaraďovania tučných rýb do stravy predlžujú dĺžku života takmer o päť rokov,“ povedal Aleix Sala-Vila, spoluautor štúdie.
Štúdia porovnávala hladiny mastných kyselín v červených krvinkách so štandardnými rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení pri predpovedaní predčasnej smrti. Medzi rizikové faktory patrí vek, cholesterol, vysoký krvný tlak a fajčenie.
Výsledky ukazujú, že štyri typy mastných kyselín, vrátane omega-3, dokážu lepšie predpovedať riziko úmrtnosti. Dva z týchto prediktorov patria nasýteným mastným kyselinám, ktoré sa často spájajú s rizikom srdcových chorôb, ale v tejto štúdii boli spojené s dlhším životom.
Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny zlepšuje obsah kyseliny eikozapentaénovej (EPA) a kyseliny dokosahexaénovej (DHA) v erytrocytoch (červené krvinky), čo vedie k takmer 5-ročnému predĺženiu ľudského života.
Sala-Vila povedal: "Toto opäť potvrdzuje to, čo sme v poslednej dobe videli, že nie všetky nasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutne zlé." Správne množstvo mastných kyselín v strave môže výrazne prispieť k zdraviu jednotlivca. Sala-Vila dodal:
„To, čo sme našli, nie je bezvýznamné. Posilňuje myšlienku, že malé zmeny v stravovaní správnym smerom môžu mať oveľa silnejší účinok, než si myslíme, a nikdy nie je príliš neskoro alebo príliš skoro na to, aby sme tieto zmeny urobili.“

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.