5 najlepších potravín na znižovanie krvného tlaku

Tieto potraviny a nápoje znižujú krvný tlak a zabraňujú srdcovým chorobám.
Konzumácia bobuľového ovocia, orechov, kakaových produktov, jabĺk a pitie čaju zlepšuje krvný obeh a zdravie ciev. Tieto potraviny a nápoje sú bohaté na flavanoly, typ polyfenolu, ktorý má silné antioxidačné účinky. Strava s vysokým obsahom flavanolov je účinným spôsobom, ako znížiť krvný tlak a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.
Britská štúdia publikovaná v akademickom žurnále Scientific Reports sledovala viac ako 25 000 ľudí, pričom skúmala súvislosť medzi flavanolmi ako bioaktívnymi zlúčeninami a ľudským zdravím. Zistili, že ľudia s vysokým krvným tlakom majú nižšie hladiny flavanolov ako tí s normálnym krvným tlakom.
Medzi ľuďmi s najnižšou a najvyššou úrovňou príjmu flavanolu zaznamenali rozdiel v krvnom tlaku 4 mmHg. To znamená, že strava bohatá na flavanoly má rovnaký účinok na zníženie krvného tlaku ako diéta na zníženie krvného tlaku alebo stredomorská strava.
Profesor Gunter Kuhnle, hlavný autor štúdie, povedal: „To, čo nám táto štúdia dáva, je objektívne zistenie o súvislosti medzi flavanolmi – nachádzajúcimi sa v čaji a niektorých druhoch ovocia – a krvným tlakom. Tento výskum potvrdzuje výsledky z predchádzajúcich intervenčných štúdií o stravovaní a ukazuje, že rovnaké výsledky možno dosiahnuť so zvyčajnou stravou bohatou na flavanoly.“
Priaznivý účinok flavanolov na funkciu ciev bol ešte vyšší u osôb s najvyšším krvným tlakom. Tieto zistenia naznačujú, že výskyt kardiovaskulárnych ochorení sa zníži, ak ľudia zvýšia príjem potravín a nápojov bohatých na flavanoly. Flavanoly sú triedou flavonoidov účinných pri znižovaní krvného tlaku a stuhnutosti tepien, čo znižuje riziko srdcových chorôb.
Štúdia publikovaná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zistila, že u účastníkov, ktorí jedli denne jednu šálku čučoriedok po dobu 8 týždňoch, došlo k zníženiu systolického krvného tlaku o 7 mm/Hg a diastolického krvného tlaku o 5 mm/Hg.
Tento účinok môže byť spôsobený zvýšením produkcie oxidu dusnatého v krvných cievach. Tieto antioxidanty majú protizápalový účinok a tiež zvyšujú produkciu oxidu dusnatého v tele.
Hagen Schroeter, spoluautor štúdie, povedal: „Táto štúdia pridáva kľúčové poznatky k rastúcemu množstvu dôkazov, ktoré podporujú výhody flavanolov v strave pre zdravie a výživu. Ale možno ešte vzrušujúcejšia bola príležitosť aplikovať objektívne biomarkery príjmu flavanolu vo veľkom meradle. To umožnilo tímu vyhnúť sa významným obmedzeniam, ktoré prichádzajú s minulými prístupmi, ktoré sa spoliehajú na odhad príjmu na základe údajov o spotrebe potravín, ktoré sami nahlásili, a nedostatkov súčasných databáz zloženia potravín.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.