• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
Bratislava

5 najlepších potravín na znižovanie krvného tlaku

  • 19:40 15.04.2022
  • Bratislava
5 najlepších potravín na znižovanie krvného tlaku

Tieto potraviny a nápoje znižujú krvný tlak a zabraňujú srdcovým chorobám.

Konzumácia bobuľového ovocia, orechov, kakaových produktov, jabĺk a pitie čaju zlepšuje krvný obeh a zdravie ciev. Tieto potraviny a nápoje sú bohaté na flavanoly, typ polyfenolu, ktorý má silné antioxidačné účinky. Strava s vysokým obsahom flavanolov je účinným spôsobom, ako znížiť krvný tlak a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Britská štúdia publikovaná v akademickom žurnále Scientific Reports sledovala viac ako 25 000 ľudí, pričom skúmala súvislosť medzi flavanolmi ako bioaktívnymi zlúčeninami a ľudským zdravím. Zistili, že ľudia s vysokým krvným tlakom majú nižšie hladiny flavanolov ako tí s normálnym krvným tlakom.

Medzi ľuďmi s najnižšou a najvyššou úrovňou príjmu flavanolu zaznamenali rozdiel v krvnom tlaku 4 mmHg. To znamená, že strava bohatá na flavanoly má rovnaký účinok na zníženie krvného tlaku ako diéta na zníženie krvného tlaku alebo stredomorská strava.

Profesor Gunter Kuhnle, hlavný autor štúdie, povedal: „To, čo nám táto štúdia dáva, je objektívne zistenie o súvislosti medzi flavanolmi – nachádzajúcimi sa v čaji a niektorých druhoch ovocia – a krvným tlakom. Tento výskum potvrdzuje výsledky z predchádzajúcich intervenčných štúdií o stravovaní a ukazuje, že rovnaké výsledky možno dosiahnuť so zvyčajnou stravou bohatou na flavanoly.“

Priaznivý účinok flavanolov na funkciu ciev bol ešte vyšší u osôb s najvyšším krvným tlakom. Tieto zistenia naznačujú, že výskyt kardiovaskulárnych ochorení sa zníži, ak ľudia zvýšia príjem potravín a nápojov bohatých na flavanoly. Flavanoly sú triedou flavonoidov účinných pri znižovaní krvného tlaku a stuhnutosti tepien, čo znižuje riziko srdcových chorôb.

Štúdia publikovaná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zistila, že u účastníkov, ktorí jedli denne jednu šálku čučoriedok po dobu 8 týždňoch, došlo k zníženiu systolického krvného tlaku o 7 mm/Hg a diastolického krvného tlaku o 5 mm/Hg.

Tento účinok môže byť spôsobený zvýšením produkcie oxidu dusnatého v krvných cievach. Tieto antioxidanty majú protizápalový účinok a tiež zvyšujú produkciu oxidu dusnatého v tele.

Hagen Schroeter, spoluautor štúdie, povedal: „Táto štúdia pridáva kľúčové poznatky k rastúcemu množstvu dôkazov, ktoré podporujú výhody flavanolov v strave pre zdravie a výživu. Ale možno ešte vzrušujúcejšia bola príležitosť aplikovať objektívne biomarkery príjmu flavanolu vo veľkom meradle. To umožnilo tímu vyhnúť sa významným obmedzeniam, ktoré prichádzajú s minulými prístupmi, ktoré sa spoliehajú na odhad príjmu na základe údajov o spotrebe potravín, ktoré sami nahlásili, a nedostatkov súčasných databáz zloženia potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, jandonline.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

VČERA - 6:46Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.