• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
12°Bratislava

Ako znížiť krvný tlak pomocou flavonoidov

  • 20:02 31.03.2022
  • Svet
Ako znížiť krvný tlak pomocou flavonoidov

Tieto potraviny dokážu ovplyvniť črevnú mikroflóru a krvný tlak.

Vyšší príjem flavonoidov zlepšuje zloženie črevnej mikroflóry a znižuje krvný tlak, zistil výskum publikovaný v odbornom žurnále Hypertension. Flavonoidy sú prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa najmä v ovocí a zelenine, ktoré môžu znížiť riziko srdcových ochorení.

Pri konzumácii potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jablká, hrušky, bobuľové ovocie, čaj, horká čokoláda a červené víno je rozmanitejšia črevná mikroflóra, čo vedie k zníženiu hladiny krvného tlaku.

Vedci naznačujú, že zloženie črevnej mikroflóry (mikroorganizmy v tráviacom trakte) sa líši medzi pacientmi s kardiovaskulárnymi ochoreniami a ľuďmi bez nich. Hlavná autorka štúdie Aedín Cassidy uviedla:

"Náš črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu v metabolizme flavonoidov na zvýšenie ich kardioprotektívnych účinkov a táto štúdia poskytuje dôkazy, ktoré naznačujú, že tieto účinky na zníženie krvného tlaku sú dosiahnuteľné jednoduchými zmenami v každodennej strave."

Do štúdie sa zapojilo 904 dospelých, pričom vedci hodnotili ich príjem potravy, črevný mikrobióm a hladiny krvného tlaku. Tu je súhrn ich zistení:

  • Účastníci, ktorí konzumovali najvyššie množstvá potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jablká, hrušky a bobuľové ovocie, mali rozmanitú črevnú mikroflóru a nižší systolický krvný tlak v porovnaní s tými, ktorí nejedli dostatok potravín bohatých na flavonoidy.
  • Až 15 percent vzťahu medzi vysokým príjmom flavonoidov a znížením krvného tlaku by sa dá vysvetliť diverzitou mikrobiómu.
  • Príjem 128 gramov bobuľového ovocia denne bol spojený so znížením systolického krvného tlaku o 4,1 mm Hg.
  • Pitie 250 ml červeného vína raz za týždeň bolo spojené so znížením systolického krvného tlaku o 3,7 mm Hg.

Cassidy dodala:

"Naše zistenia naznačujú, že budúce štúdie by sa mali zamerať na účastníkov podľa metabolického profilu, aby sa presnejšie študovala úloha metabolizmu a črevného mikrobiómu pri regulácii účinkov flavonoidov na krvný tlak. Lepšie pochopenie vysoko individuálnej variability metabolizmu flavonoidov by mohlo veľmi dobre vysvetliť, prečo niektorí ľudia majú z potravín bohatých na flavonoidy väčšiu kardiovaskulárnu ochranu ako iní.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, ahajournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.