Tieto nápoje rozširujú a uvoľňujú stuhnuté tepny

Zlúčeniny nachádzajúce sa v horúcich nápojoch môžu poskytnúť nové spôsoby liečby vysokého krvného tlaku.
Čierny, zelený aj oolong čaj obsahujú špecifické zlúčeniny, ktoré spôsobujú uvoľnenie a rozšírenie krvných ciev, čo vedie k zníženiu krvného tlaku. Vedci v štúdii publikovanej v odbornom žurnále Cellular Physiology and Biochemistry uvádzajú, že antihypertenzívne vlastnosti čajov by mohli pomôcť pri liečbe vysokého krvného tlaku.
Čajové lístky obsahujú flavonoidy epigalokatechín-3-galát a epikatechíngalát, patriace do rodiny katechínov. Štúdia zistila, že tieto katechíny môžu aktivovať KCNQ5, čo zase spôsobuje uvoľnenie krvných ciev.
KCNQ5 je draslíkový kanál nachádzajúci sa v hladkom svalstve krvných ciev. Katechíny sú antioxidanty, ktoré sa ukázali ako účinné proti rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam.
Takmer jedna tretina dospelej populácie má vysoký krvný tlak, ktorý je hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení a predčasnej smrti na celom svete. Preto hľadanie spôsobov liečby tohto stavu môže zachrániť množstvo životov.
Minulé štúdie naznačili, že pitie čaju môže trvalo znižovať krvný tlak v malých množstvách. Pochopenie účinku katechínov na KCNQ5 môže pomôcť pri vývoji antihypertenzív s vyššou účinnosťou.
Mnohé krajiny, ako napríklad USA a Spojené kráľovstvo, pijú čaj s mliekom. Výskumný tím experimentoval s touto myšlienkou a zistil, že keď sa do čierneho čaju pridalo mlieko, blokovalo to aktiváciu KCNQ5.
Hlavný autor štúdie Geoffrey Abbott si však myslí, že ľudské telo bude reagovať inak:
„Nemyslíme si, že to znamená, že sa človek pri pití čaju musí vyhýbať mlieku, aby využil prospešné vlastnosti čaju. Sme presvedčení, že prostredie v ľudskom žalúdku oddelí katechíny od bielkovín a iných molekúl v mlieku, ktoré by inak blokovali priaznivé účinky katechínov."
Okrem toho tím skúmal vplyv teploty na čaj a zistil, že pri 35 °C sa zloženie čaju mení, čo má väčší vplyv na aktiváciu KCNQ5. Profesor Abbott vysvetlil:
„Bez ohľadu na to, či sa čaj konzumuje ľadový alebo horúci, táto teplota sa dosiahne po vypití čaju, keďže teplota ľudského tela je okolo 37 stupňov Celzia. Pitím čaju teda aktivujeme jeho prospešné, antihypertenzívne vlastnosti.“
KCNQ5 je tiež exprimovaný v mozgu a hrá úlohu pri regulácii funkcie neurónov. Mutácie vo variantoch génu KCNQ5 spôsobujú, že jeho kanály nefungujú správne, čo spôsobuje poruchy mozgu známe ako epileptická encefalopatia (záchvaty).
Katechíny však majú schopnosť prejsť cez hematoencefalickú bariéru a aktivovať KCNQ5. Tento objav by mohol pomôcť vedcom vyvinúť liečbu na opravu poškodených kanálov KCNQ5 a zmeniť citlivosť mozgu v súvislosti so záchvatmi.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.