• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
21°Bratislava

Google varuje pred hackerským útokom. Neotvárajte e-maily, ktoré začínajú takto

  • 20:21 26.11.2021
  • Svet
Google varuje pred hackerským útokom. Neotvárajte e-maily, ktoré začínajú takto

Spoločnosť Google varuje milióny používateľov pred útokmi ruských hackerov.

Spoločnosť Google varuje pred kybernetickými útokmi ruských hackerov, ktorí sa zameriavajú na používateľov Gmailu. Google uvádza, že zaznamenali intenzívnu kampaň, ktorej cieľom bolo ukradnúť prihlasovacie údaje ľudí pomocou falošných e-mailov.

Hackeri stihli zaútočiť na viac ako 12 000 účtov služby Gmail predtým, než ich spoločnosť Google zastavila. Tím expertov na kybernetickú bezpečnosť spoločnosti Google opísal schému v správe Threat Horizons.

Útočníci získali prihlasovacie údaje ľudí pomocou phishingového e-mailu. Ide o typ podvodu, pri ktorom kyberzločinci oklamú obete, aby im odovzdali citlivé informácie. Predmet e-mailu zvyčajne obsahoval frázu „kritické bezpečnostné upozornenie“ a bol napísaný tak, aby vyzeral ako od spoločnosti Google.

Správa znela: „Je možné, že ide o falošný poplach, ale domnievame sa, že útočníci podporovaní vládou sa vás môžu pokúsiť oklamať, aby získali heslo k vášmu účtu.“ Ďalej sa v e-maili uvádza, že nemôžu prezradiť zdroj informácií, ale stane sa to menej ako 0,1 percentu všetkých používateľov. "Ak uspejú, môžu vás špehovať, pristupovať k vašim údajom alebo vykonávať iné akcie prostredníctvom vášho účtu. Odporúčame vám zmeniť si heslo," uvádza sa v podvodnej správe.

Používatelia mali v e-maili kliknúť na odkaz na zmenu hesla, ktorý ich presmeroval na škodlivú webovú stránku prevádzkovanú hackermi. Webová stránka vyzerala ako prihlasovacia stránka Gmailu a keď obete napísali svoje prihlasovacie údaje, ruskí podvodníci mali, čo chceli.

Ide o posledný zo série útokov vykonaných skupinou hackerov s názvom „Fancy Bear“, prominentnou skupinou hackerov podporovaných ruskou vládou. "Fancy Bear bol spozorovaný na konci septembra, kedy podnikol rozsiahly útok na približne 12 000 účtov Gmail. Google zablokoval tieto správy a žiadnych používateľov neohrozili,“ píše sa v správe Threat Horizons.

Podľa tímu Google boli e-maily odoslané na účty po celom svete, pričom boli zacielené najmä na Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Indiu, Kanadu, Rusko, Brazíliu a členské štáty Európskej únie.

Fancy Bear je považovaná za súčasť vojenskej jednotky pracujúcej pre špičkovú ruskú spravodajskú agentúru GRU. Vykonávajú štátom podporované hackerské kampane na vysokopostavené ciele, ako sú politické osobnosti a aktivisti.

Skupina Fancy Bear, tiež známa ako Strontium, sa predtým pokúsila ovplyvniť priebeh prezidentských volieb v USA v roku 2016. Hackeri prenikli do účtov členov Demokratického národného výboru a ľudí, ktorí pracovali na kampani Hillary Clintonovej.

Odborníci odporúčajú ľuďom, aby neklikali na odkazy od neznámych kontaktov a nikdy by nemali poskytovať svoje informácie nezabezpečenej stránke. Dávajte si pozor na zlý pravopis a podozrivé odkazy alebo prílohy, pretože ide o klasické znaky podvodnej správy. Podvod naznačujú aj nezvyčajné e-mailové adresy.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk, services.google.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

DNES - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

DNES - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

DNES - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

DNES - 7:07Zaujímavosti

Tieto jemné plátky reďkoviek majú dokonalú octovú chuť s nádychom sladkosti vďaka pridaniu medu.

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov - dnes

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov - dnes

DNES - 5:42Zaujímavosti

Penélope Cruzová patrí medzi dvorné herečky oceňovaneho španielskeho režiséra Pedra Almodóvara.