• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
15°Bratislava

Ako znížiť nebezpečné účinky červeného mäsa? Pomôcť môžu tieto zložky

  • 18:27 26.09.2021
  • Bratislava
Ako znížiť nebezpečné účinky červeného mäsa? Pomôcť môžu tieto zložky

Zbavte sa obáv z rakoviny a iných ochorení, ku ktorým prispieva konzumácia červeného mäsa. Tieto drobné úpravy ich jednoznačne zmiernia.

Svetová zdravotnícka organizácia v roku 2015 zaradila spracované mäsové produkty do zoznamu karcinogénov. Červené mäso sa najčastejšie dáva do súvislosti so vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka, pričom riziko je značne závislé od obsahu škodlivých dusitanov. Tie sa do mäsa pridávajú vo forme koncentrátov.

Ako tvrdí výskum publikovaný na stránkach časopisu Molecular Nutrition and Food Research, negatívne účinky dusitanov na zdravie, a teda aj riziko vzniku rakoviny pri konzumácii spracovaných mäsových výrobkov, sa dá minimalizovať pomocou látok, ktoré sa vyskytujú v rastlinách, ako je rozmarín, zelený čaj a pohánkovec japonský (nazývaný tiež krídlatka japonská).

K zisteniu prispeli vedci zapojení do medzinárodného projektu PHYTOME, ktorého cieľom je analýza mäsových produktov, v ktorých sa dusitanové prídavky nahrádzajú prírodnými látkami z ovocia a zeleniny. Tieto látky, inak nazývané aj fytochemické, zlepšujú zdravie čriev a znižujú riziko vzniku rakoviny.

Vedci v rámci pokusu pridali do klobásy a šunky spracovanej varením a sušením rastlinné látky a ich zmesi. Zo zistení vyplýva, že s negatívnymi účinkami dusitanov si najlepšie dokážu poradiť látky prítomné v rozmaríne a zelenom čaji, a resvaratrol, ktorý možno nájsť v pohánkovci japonskom, dnes už rastúcom po celom svete.

Vedcom pomohli dobrovoľníci, ktorých rozdelili do troch skupín:

  1. účastníci v prvej skupine v čase výskumu jedli klobásy, šunku a červené mäso spracované tradične
  2. účastníci v druhej skupine jedli červené mäso spracované pomocou technológie PHYTOME
  3. účastníci v poslednej skupine mali dovolené jesť len biele mäso

V závere výskumu sa porovnali vzorky stolice každého z dobrovoľníkov. Výsledky ukázali, že hladina dusitanov bola u účastníkov druhej skupiny oveľa nižšia ako u tých v prvej skupine, a dokonca sa približovala úrovni účastníkov z tretej skupiny.

„Nebezpečenstvo spracovaného červeného mäsa často pramení z dusitanov a ich vplyvu na vznik rakoviny,“ vysvetľuje jeden z autorov výskumu a profesor výživy a vedy o výžive Gunter Kunle.

„Naše výsledky dokazujú, že používanie rastlinných zložiek pri spracovávaní červeného mäsa znižuje tvorbu zložiek, ktoré v organizme prispievajú k vzniku rakoviny,“ zdôrazňuje Kunle. Podľa vedca rastlinné zložky poskytovali mäsu jedinečné ochranné účinky dokonca aj vtedy, keď stále obsahovalo dusitany.

„To znamená, že prírodné zložky možno využiť na zmiernenie škodlivosti aj vo výrobkoch, z ktorých sa nedajú celkom vylúčiť dusitanové koncentráty.“

Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, ria.ru, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.