• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 16.6.2024Meniny má Blanka, Bianka
23°Bratislava

12 prekvapivých spôsobov, ako vám pri varení pomôže majonéza

  • 10:44 05.06.2021
  • Bratislava
12 prekvapivých spôsobov, ako vám pri varení pomôže majonéza

Je jedno, či ju milujete alebo nenávidíte. Existuje množstvo spôsobov, akými vám majonéza zlepší chuť jedál. Začnite ju preto kupovať častejšie.

Majonéza je nerozlučnou kamarátkou tradičného zemiakového šalátu, ktorý väčšina z nás pripravuje na Vianoce či Veľkú noc. Okrem tohto využitia ju ale viete zapojiť do množstva ďalších receptov, ktorým dodá jedinečnú chuť.

1. Pridajte ju do cesta na koláče

Môže to znieť ako vtip, ale skúsení domáci pekári vedia, že majonéza dokonale zjemní a zvlhčí pečivo. Základ tejto pochutiny tvorí tuk a vajcia, čo sa do koláča pridáva tak či tak, čiže o chuť sa báť nemusíte.

2. Pred grilovaním ňou potrite mäso

Majonéza pri grilovaní funguje lepšie ako olej. Stačí len tenká vrstva na povrchu mäsa, a uvidíte, že nebudete mať problém s priliepaním. Majonéza okrem toho zabezpečuje rovnomerné prepečenie mäsa.

3. Pred opekaním ňou potrite chlieb

Foto: endeavor/Shutterstock.com

Zapečený sendvič s roztopeným syrom vám určite narobí chute v ktorejkoľvek časti dňa. Na maslo sa ale pri jeho príprave vykašlite. Namiesto toho potrite chlieb tenkou vrstvou majonézy, ktorú vo finále ani neucítite, ale získate vďaka nej chrumkavú textúru a zlatistý odtieň.

4. Pridajte ju do zemiakovej kaše

Bohatú a krémovú textúru pri príprave zemiakovej kaše nedosiahnete nikdy lepšie ako pri použití majonézy. Ani maslo či smotana jej nedodajú takú jemnosť. Majonézou pritom netreba šetriť – na kilo zemiakov použite asi pol šálky.

5. Potrite ňou kura pred pečením

Získajte krásnu zlatistú opečenú kôrku kuraťa vďaka majonéze. Kura najprv osoľte a nechajte odležať v chladničke. Potom zmiešajte šálku majonézy s trochou jablčného octu, čili pasty, worčestrovej omáčky a byliniek. Môžete použiť napríklad fenikel a bazalku, ale určite nezabudnite aj na čierne korenie.

6. Vyprážanie bez múky a vajec

Pri tradičnom vyprážaní sa počíta s trojobalom z múky, vajec a strúhanky. Prečo nevyskúšať malú zmenu, ktorú vám zabezpečí majonéza? Tá účinkuje obzvlášť dobre pri kuracom mäse. Potrite ňou napríklad prsia a obaľte ich v strúhanke. Výsledok je ešte zlatistejší a chrumkavejší ako pri pôvodnej receptúre.

Foto: bunyarit/Shutterstock.com

7. Primiešajte ju k mletému mäsu

Majonéza sa hodí predovšetkým k chudému mletému mäsu, ako je morčacie. Dodáva mäsu šťavnatosť a dostatok tuku, ktorý sa postará o lepšiu chuť. Ak do mäsa pridáte majonézu, nemusíte už pridávať olej.

8. Pripravte z nej marinádu

Majonéza obsahuje tuk aj kyslosť, čo sú zložky, ktoré sú nevyhnutné pre prípravu dokonalej marinády. Skombinujte majonézu s citrónovou šťavou, bylinkami a korením a v takejto marináde nechajte odstáť kuracie prsia alebo stehná. Tie potom grilujte alebo upečte.

9. Zhotovte z nej omáčku

Polievkovú lyžicu margarínu roztopte v panvici a pridajte ½ šálky smotany, 3 polievkové lyžice majonézy a štipku mletého muškátového oriešku. Zmes varte na miernom plameni asi 6 minút, potom primiešajte nastrúhaný parmezán. Hotovú omáčku pridajte k cestovinám.

10. Pridajte ju do praženice

O tomto triku sme už písali. Na rozdiel od mlieka alebo smotany sa majonéza v praženici postará naraz o jemné zloženie aj vyváženú chuť.

Zdroj: Info.sk, DP, tasty.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Meta chce využívať vaše fotky a údaje pre svoju umelú inteligenciu. Takto tomu zabránite

Meta chce využívať vaše fotky a údaje pre svoju umelú inteligenciu. Takto tomu zabránite

DNES - 19:29Zaujímavosti

Umelá inteligencia od spoločnosti Meta bude zbierať a používať vaše údaje, ak nevyslovíte nesúhlas.

Spojené štáty stratili minimálne tri jadrové bomby, podľa odborníkov ich môže byť viac

Spojené štáty stratili minimálne tri jadrové bomby, podľa odborníkov ich môže byť viac

DNES - 18:06Zaujímavosti

Podľa expertov je možné, že Spojené štáty americké prišli až o šesť nukleárnych bômb.

Skanzen v Martine je dejiskom 40. Turčianskych slávností folklóru

Skanzen v Martine je dejiskom 40. Turčianskych slávností folklóru

DNES - 14:40Zaujímavosti

Hlavný program 40. ročníka Turčianskych slávností folklóru otvorili v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine.

Ako správne sušiť cesnak: Iba takto zachováte jeho blahodarné účinky

Ako správne sušiť cesnak: Iba takto zachováte jeho blahodarné účinky

DNES - 10:24Zaujímavosti

Existuje niekoľko spôsobov, ako správne sušiť cesnak, ak chcete, aby bol aj po usušení pre vás zdravý a neubudlo z jeho liečivých látok.

Od prvého bombardovania Bratislavy americkým letectvom uplynie 80 rokov

Od prvého bombardovania Bratislavy americkým letectvom uplynie 80 rokov

DNES - 8:52Zaujímavosti

Od prvého bombardovania Bratislavy americkým vojenským letectvom, ktoré si vyžiadalo veľké materiálne škody a nemalé obete na ľudských životoch, uplynie dnes (16. júna) 80 rokov.