• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
28°Bratislava

Biely povlak na lososovi? O čo ide a ako sa mu vyhnúť

  • 9:04 29.05.2021
  • Bratislava
Biely povlak na lososovi? O čo ide a ako sa mu vyhnúť

Odrádza vás biely povlak od inak chutného a kvalitného mäsa lososa? Povieme vám, o čo ide a ako zabrániť tomu, aby vám kazil chuť do jedla.

Losos je jedna z mála exotických rýb na slovenskom trhu, ktoré sa líšia od domácich druhov nielen kvôli chuti a textúre, ale aj kvôli vzhľadu. Podobne, ako ďalší morskí zástupcovia, aj losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a bielkovín.

Losos tiež obsahuje množstvo vitamínu B a draslíka. Táto ryba dokonca obsahuje viac draslíka ako banány, ktoré sa bežne odporúčajú pri jeho nedostatku v organizme. Častá konzumácia lososa redukuje riziko porážky a infarktu, chráni pred poškodením kostí a bráni telo pred zápalom.

Povedzme si teraz viac o bielom povlaku, ktorý vás dodnes odrádzal od jedenia tejto zdravej ryby. Ide o takzvaný albumín, čo je tekutá bielkovina, ktorá je bežnou súčasťou surového rybieho mäsa.

Keď sa mäso uvarí, bielkovina sa zrazí a polotvrdý biely albumín vychádza na povrch. Môžete ho jesť bez obáv – pre človeka nie je vôbec škodlivý, ale ak vám naozaj prekáža, prezradíme vám dva spôsoby, ako redukovať jeho tvorbu pri príprave lososa.

Varte pomalšie

Vysoká teplota pri pečení alebo dusení lososa spôsobuje rýchle stiahnutie mäsa. Z toho sa potom na povrch dostáva biela bielkovina. Mäso preto varte vždy pomaly a na nižších teplotách. Ak lososa opekáte na panvici, vždy začnite kožou smerom nadol.

Slaná voda

Ak lososa chcete grilovať alebo viete, že nebudete mať čas na pomalé varenie, namočte ho predtým do slanej vody. Tá rybe dodá pevnejšiu textúru a zbaví ju nevzhľadného albumínu.

Soľ čiastočne rozpúšťa svalové tkanivá na vrchu mäsa, takže keď ho potom tepelne spracujete, svaly sa stiahnu bez toho, aby cez ne prenikol na povrch albumín.

Odporúčame vám vyskúšať jednu z týchto slaných marinád:

  • 1 PL soli rozpustite v pohári vody a rybu marinujte 10 minút
  • 1 diel cukru a dva diely soli zmiešajte bez vody a nechajte v nich odstáť rybu na 15 minút

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com, healthline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov

Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov

DNES - 18:42Zaujímavosti

Rodina, ktorá pri výbuchu sopky zhorela zaživa, sa v posledných chvíľach pokúšala zabrániť tragédii.

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

VČERA - 15:34Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?