• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

6 najčastejších chýb, ktoré robíme pri príprave lososa

  • 7:51 21.11.2020
  • Bratislava
6 najčastejších chýb, ktoré robíme pri príprave lososa

Najobľúbenejšia ryba tisícov Slovákov si zaslúži dokonalú prípravu. Ktorým chybám sa treba vyhnúť?

Príprava rýb je v porovnaní s inými druhmi mäsa o čosi náročnejšia. V našich podmienkach sa jej totiž venujeme menej často, a nejedného kuchára prekvapí svojou náročnosťou. Medzi najčastejšie problémy patria ťažkosti s určením, či je ryba prepečená, prilepenie k panvici či hrncu a finančné náklady, ktoré si vyžaduje konzumácia rýb.

Keďže losos patrí k najdrahším rybám na slovenskom trhu, oplatí sa dať si pri jeho príprave záležať. Poučte sa preto z častých chýb, ktoré nastávajú pri jeho opekaní, grilovaní, pečení či varení.

1. Odlupovanie kože

Ak pred varením odstraňujete kožu z lososa, robíte veľkú chybu! Chutiť vám síce nemusí, no okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov a iných prospešných látok, tiež pôsobí ako bariérová vrstva medzi horúcou panvicou a mäsom.

Rybu začnite opekať na strane s kožou. Prevráťte ju na opačnú stranu až vtedy, keď sa koža spečie do chrumkava.

Kožu by ste mali odstrániť z mäsa jedine v prípade, že lososa dusíte alebo pomaly opekáte. Pri nízkej teplote alebo vo vode totiž koža nadobúda gumovú textúru, ktorá môže pokaziť celkovú chuť.

2. Prepečenie

Foto: Milarka/Shutterstock.com

Ide o najčastejšiu chybu pri príprave lososa. Ak pri príprave používate panvicu alebo gril, opečte rybu najprv na strane s kožou, až kým nie je chrumkavá. Na tejto strane by ste mali rybu opiecť asi z 90 percent, čo predstavuje zhruba 3 minúty pri filete izbovej teploty.

To, kedy prevrátiť filet na panvici, tiež našepkáva farba mäsa. Opekajte ho na strane s kožou, až kým nezačne belieť. Po asi troch minútach ho prevráťte na opačnú stranu a vypnite sporák alebo gril. Rybu potom nechajte opiecť na zvyškovom teple.

3. Ako zistiť, že je hotový?

Nikto z nás nechce riskovať konzumáciu surovej ryby, no zároveň nik netúži po vyschnutom prepečenom mäse. Žiaľ, pri lososoch sa len ťažko odhaduje, kedy sú skutočne hotové.

Jeden zo spôsobov, ako zistiť, či je losos hotový, je zapichnúť prst do stredu mäsa. Ak je jemné a začnú sa z neho odlupovať kúsky, znamená to, že losos je hotový. Môžete si pomôcť aj vidličkou, ale pozor na to, aby ste mäso zbytočne nepoškodili.

Skúsiť môžete aj metódu pomocou japonských paličiek, umelého príboru, špáradla alebo inej pomôcky. Tú zapichnite do mäsa, vytiahnite a ochutnajte jej špičku. Ak je stále studená, znamená to, že na podávanie ryby je ešte čas.

4. Netreba ho len opekať

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Chrumkavý losos je síce lahodný a nenáročný na prípravu, no prečo nevyskúšať niečo menej tradičné? Losos môžete napríklad podusiť v rúre vyhriatej na 275 stupňov po dobu 30 minút. Do vody pridajte aromatické bylinky, čili či citrusy.

5. Dusenie v čistej vode

Dusenie ryby v čistej vode je zmeškaná príležitosť na ozvláštnenie omáčky. Ak už rybu dusíte, pridajte do vody citrón či cesnak. Namiesto vody môžete tiež použiť biele víno.

6. Nekvalitná ryba

Pred nákupom lososa sa dobre rozhodnite, odkiaľ si ho zoženiete. Ak nakupujete na trhu alebo v špecializovaných predajniach, pýtajte si stredovú časť filetu, ktorá zvykne byť rovnako hrubá v každej časti, takže mäso sa prepečie rovnomerne.

Pouvažujte tiež nad tým, v akých podmienkach bol losos chovaný. Hlavný rozdiel medzi chovom na farme a lovom v mori je v chuti. Divoký losos má oproti tomu chovanému výraznejšiu a slanšiu chuť. Samozrejme, najviac sa oplatí kupovať čerstvé mäso priamo od dodávateľa.

Zdroj: Info.sk, DP, bonappetit.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 tajných funkcií kapoty na aute: Všímajte si toto a už nikdy neoškriete auto

5 tajných funkcií kapoty na aute: Všímajte si toto a už nikdy neoškriete auto

VČERA - 19:49Zaujímavosti

Sledovanie kapoty vám môže pomôcť vo viacerých situáciách.

5 najhorších zlozvykov v aute: Takto si zničíte zapaľovanie motora aj prevodovku

5 najhorších zlozvykov v aute: Takto si zničíte zapaľovanie motora aj prevodovku

21:39 17.03.2024Zaujímavosti

Tieto chyby pri šoférovaní môžu mať za následok poškodenie viacerých častí auta.

Takto zistíte, či auto bolo kradnuté: Bývalý policajt prezradil štyri hlavné znaky

Takto zistíte, či auto bolo kradnuté: Bývalý policajt prezradil štyri hlavné znaky

21:11 17.03.2024Zaujímavosti

Expolicajt odhalil štyri spôsoby, ako zistiť, či vozidlo bolo kradnuté.

Video: Farmári vypestovali rekordnú čučoriedku o veľkosti loptičky

Video: Farmári vypestovali rekordnú čučoriedku o veľkosti loptičky

21:28 16.03.2024Zaujímavosti

Čučoriedka bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov.

Najväčšia chyba pri motorovom oleji: Toto vám zničí motor

Najväčšia chyba pri motorovom oleji: Toto vám zničí motor

21:09 16.03.2024Zaujímavosti

Automechanik varuje pred častou chybou pri údržbe motora.