Vedci testovali účinky nemocničnej stravy, v niektorých prípadoch zistili fatálne následky

Výskum zo švajčiarskych nemocníc zdôrazňuje, že v prípade špecifických diagnóz by sa malo lepšie dbať na správne zvolenú stravu počas liečby.
Všetci Slováci už počuli aspoň jednu historku o tom, aké nekvalitné jedlo sa podáva v nemocnici. Niektorí už mali možnosť overiť si túto fámu na vlastnej koži. Práve nemocničné jedlo je ale to prvé, čo navštívi tráviaci trakt pacienta po operácii, a ukázalo sa, že u niektorých môže mať až smrteľné následky.
Randomizovaná štúdia zo Švajčiarska sa pozrela na 645 ľudí, ktorých hospitalizovali kvôli chronickému srdcovému zlyhávaniu. Pacienti, ktorým v nemocnici podávali bežnú stravu, čelili takmer dvojnásobnému riziku úmrtia v priebehu 30 dní oproti tým, ktorí sa stravovali na základe individuálneho výživového plánu.
Zistenie teda poukazuje na to, že nevýživné jedlo, ktoré poskytuje väčšina nemocníc, môže vážne ohroziť zdravie krehkých pacientov.
O polovicu pacientov so srdcovým ochorením sa počas dvoch dní hospitalizácie staral registrovaný dietetik, ktorý im zostavil individuálny stravovací plán na dosiahnutie optimálnych hladín energie, bielkovín a mikroživín. Pred prepustením pacientom poskytli poradenstvo ohľadom stravy a výživových doplnkov.
Druhá polovica pacientov v nemocnici dostávala štandardnú stravu.
Asi štvrtina pacientov, ktorí sa v nemocnici stravovali na základe odporúčaní dietetika, po 180 dňoch od prepustenia podľahla následkom ochorenia, čo len potvrdzuje nepriaznivé prognózy pri chronickom srdcovom zlyhávaní. Na druhej strane v rovnakom časovom úseku podľahla následkom chronického srdcového zlyhávania až tretina tých, ktorým v nemocnici neposkytli výživové poradenstvo.
Nemocničné jedlo sa v máloktorej nemocnici teší z pozitívnej reputácie. Zdravotníctvo sa na ňom snaží ušetriť, čo sa síce môže prejaviť nechuťou pacientov, ale väčšine z nich preto nehrozia zdravotné následky. Ak sa ale bavíme napríklad o „srdciaroch“, nevhodná strava môže nepriamo prispieť až k smrti.
Pacienti, ktorí sa liečia zo srdcových ochorení, by pri stravovaní mali uprednostniť ovocie a zeleninu a obmedziť soľ a tekutiny. V prípade spracovaných a mastných jedál, aké neraz možno nájsť v nemocniciach, u nich hrozí riziko upchania ciev.
Štúdia zo Švajčiarska naznačuje, že z poradenstva pri stravovaní môžu najviac vyťažiť tí pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním, ktorým hrozí podvýživa. Práve u nich je riziko úmrtia pri zanedbaní zdravého stravovania až o 65 percent vyššie ako u tých, ktorým hrozí len mierne riziko podvýživy.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.