Vedci overili účinky vitamínov na COVID-19. Výsledky prekvapili

Niektoré doplnky stravy pomáhajú v boji s COVID-19. Tie, ktoré ľudia užívajú najčastejšie, však majú minimálny účinok.
Podľa rozsiahlej štúdie ženy, ktoré užívali omega-3 mastné kyseliny, probiotiká, multivitamíny alebo doplnky vitamínu D, mali menšiu pravdepodobnosť pozitívneho testu na COVID-19.
Štúdia na druhej strane zistila, že užívanie doplnkov vitamínu C, zinku alebo cesnaku nemalo priaznivý vplyv na zníženie rizika infekcie.
Živiny ako vitamín C, vitamín D a zinok sú dôležité pre podporu imunitného systému, ale nie je zrejmé, či akýkoľvek z týchto doplnkov môže znížiť riziko infekcie koronavírusom.
V štúdii publikovanej v akademickom žurnále BMJ Nutrition sledovali 445 850 jedincov po dobu 3 mesiacov, aby zistili, či užívanie doplnkov výživy nezníži riziko nákazy COVID-19.
Výsledky zo Spojeného kráľovstva ukázali, že pravidelné dopĺňanie vitamínu D znižovalo riziko infekcie SARS-CoV-2 o 9 percent, omega-3 mastných kyselín o 12 percent, multivitamínov o 13 percent a probiotík o 14 percent.
Pravidelné užívanie doplnkov bolo definované ako minimálne 3-krát týždenne, najmenej 3 mesiace. Užívanie týchto doplnkov bolo prospešné pre ženy rôzneho veku a hmotnosti, ale nie pre mužov.
Ochranný účinok na účastníkov v USA a Švédsku bol ešte vyšší. Američania, ktorí užívali multivitamíny, mali znížené riziko infekcie COVID o 12 percent, probiotiká znížili riziko o 18 percent, omega-3 mastné kyseliny o 21 percent a vitamín D o 24 percent.
Švédi, ktorí užívali multivitamíny, mali znížené riziko infekcie COVID-19 o 22 percent, probiotiká znížili riziko o 37 percent, omega-3 mastné kyseliny o 16 percent a vitamín D o 19 percent.
Rozdiely v číslach môžu súvisieť so skutočnosťou, že táto štúdia sa spoliehala na informácie, ktoré hlásili samotní účastníci. Sumantra Ray, výkonný riaditeľ NNEdPro globálneho centra pre výživu a zdravie uviedol:
„Vieme, že celý rad mikroživín, vrátane vitamínu D, je nevyhnutný pre zdravé fungovanie imunitného systému. To je zase kľúčové pre prevenciu a zotavenie sa z infekcií. Ale do dnešného dňa existuje len málo presvedčivých dôkazov o tom, že užívanie doplnkov výživy má akúkoľvek terapeutickú hodnotu okrem udržiavania normálnej imunitnej odpovede tela."
Podľa Raya táto štúdia navyše nebola primárne navrhnutá na zodpovedanie otázok o úlohe doplnkov výživy u COVID-19. Budú potrebné ďalšie dôkladné štúdie, kým bude možné dospieť k jednoznačným záverom o tom, či by konkrétne doplnky výživy mohli znížiť riziko infekcie COVID-19.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.