Dve porcie húb týždenne dokážu ovplyvniť vaše pamäťové schopnosti

Huby obsahujú látku zvanú ergotioneín, ktorá má vplyv na pamäť.
Dve porcie húb týždenne znižujú riziko straty pamäti na polovicu. Potvrdil to výskum publikovaný vo vedeckom časopise Journal of Alzheimer’s Disease.
Mierne kognitívne poruchy sú často predzvesťou demencie. Patrí medzi ne zábudlivosť, problémy s rečou a pozornosťou. Tieto problémy sú však spočiatku ťažko badateľné oproti demencii.
Starší ľudia, ktorí zjedli približne pol taniera húb týždenne, však mali polovičné riziko problémov s pamäťou. Podľa vedcov dokonca stačí aj jedna malá porcia húb týždenne, aby ste pocítili tento účinok.
Prvý autor štúdie Lei Feng uviedol: "Táto korelácia je prekvapujúca a povzbudzujúca. Zdá sa, že bežne dostupná surovina by mohla mať dramatický vplyv na kognitívny pokles.“
Štúdie sa zúčastnilo viac ako 600 ľudí vo veku nad 60 rokov v Singapure, ktorých vedci sledovali po dobu šiestich rokov. Účastníci podstúpili testy miernych kognitívnych porúch a pýtali sa ich, aké majú stravovacie návyky.
Feng dodal, že ľudia s miernymi kognitívnymi poruchami sú schopní vykonávať bežné denné činnosti. V ich štúdii však chceli zistiť, či títo seniori mali horší výkon v štandardných neuropsychologických testoch ako ostatní ľudia rovnakého veku a vzdelania.
Výskum ukázal, že účastníci, ktorí konzumovali niektoré zo šiestich bežných druhov húb, mali o 50 percent nižšie riziko poklesu kognitívnych schopností. Medzi ne patrili:
- hliva ustricová
- šampiňóny
- shitake
- enoki
- sušené huby
- konzervované huby
Akákoľvek odroda húb však môže mať priaznivý účinok, pretože všetky obsahujú antioxidant nazývaný ergotioneín. Irwin Cheah, spoluautor štúdie, vysvetlil:
"Veľmi nás zaujíma zlúčenina s názvom ergotioneín. Je to jedinečný antioxidant a má protizápalové účinky, ktoré si človek nedokáže sám syntetizovať. Dá sa však získať z potravín a jedným z hlavých zdrojov sú huby.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.