• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
15°Bratislava

Ako vplývajú huby na rakovinu? Toto sa stane, ak zjete len jeden kus denne

  • 19:34 24.04.2021
  • Pennsylvánia
Ako vplývajú huby na rakovinu? Toto sa stane, ak zjete len jeden kus denne

Približne 18 gramov húb dokáže pri pravidelných dávkach rozhodnúť o riziku vzniku rakoviny. Oplatí sa ich jesť častejšie?

Štúdia z prostredia Inštitútu rakoviny na Pennsylvánskej štátnej univerzite prispela k množstvu dôkazov o vplyve húb na vznik rakoviny. Rozsiahly výskum pritom analyzoval výsledky 17 ďalších štúdií, ktoré sa uskutočnili v rokoch 1966 až 2020, a dospel k záveru, že denná konzumácia osemnástich gramov húb znižuje riziko vzniku rakoviny až o 45 percent.

18 gramov húb je približne osmina až štvrtina šálky, respektíve jeden stredne veľký šampiňón. Výsledky výskumu okrem toho naznačujú, že miera ochrany pred rakovinou je vyššia s každým ďalším gramom skonzumovaných húb.

„Tieto zistenia prispievajú k dôkazom o schopnosti húb bojovať proti rakovine,“ myslí si profesor John Richie, ktorý výskum viedol. Richie pritom volá po ďalšom výskume, ktorý by mal zistiť, pred ktorými konkrétnymi druhmi rakoviny huby chránia najlepšie.

Zo zistení zatiaľ vieme, že miera ochrany pred rakovinou závisí od druhu húb, ale aj od toho, ako sa pripravia.

Najviac prospešných látok obsahujú shiitake

Huby sú skvelým zdrojom vitamínov, bielkovín, minerálov, vlákniny a antioxidantov. V Ázijskej ľudovej medicíne sa využívajú ako liek už po niekoľko stáročí.

Hubám sú prisudzované aj protizápalové a antioxidačné účinky. Obsahujú napríklad mocný antioxidant ergotioneín, ktorý si ľudský organizmus nedokáže samostatne vytvoriť.

„Huby sú najlepším zdrojom ergotioneínu, ktorý pôsobí ako jedinečný a silný antioxidant a bunkový ochranca,“ hovorí Djibril M. Ba z Pennsylvánskej štátnej univerzity. „Antioxidanty chránia telo pred oxidačným stresom a môžu prispieť k ochrane pred rakovinou.“

Pokiaľ ide o jednotlivé druhy húb, najlepším zdrojom ergotioneínu sú huby shiitake, hlivy ustricové, trsovnice lupeňovité a hlivy kotúčové. Menej ergotioneínu obsahujú biele šampiňóny a pečiarky.

Podľa Američanov huby najlepšie chránia pred rakovinou prsníka – takýto súvis vyplynul z výskumov na takmer 20-tisíc pacientoch. Tento výsledok ale nemožno považovať za istý, pretože väčšina štúdií sa na iné druhy karcinómu nezamerala.

Podľa Richieho sa v hubách nachádzajú aj ďalšie bioaktívne látky, ktoré môžu plniť ochrannú funkciu. „Určite potrebujeme ďalší výskum, ktorý by sa na to zameral,“ uzavrel.

Zdroj: Info.sk, DP, academic.oup.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.