• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 4.5.2025Meniny má Florián
19°Bratislava

Ananásový Tarte Tatin: Takto si pripravíte obrátený koláč iba zo 4 surovín

  • 11:51 21.03.2021
  • Svet
Ananásový Tarte Tatin: Takto si pripravíte obrátený koláč iba zo 4 surovín

Tarte Tatin je fantastický francúzsky koláč, ktorým všetkých ohúrite. Jeho príprava je pritom veľmi jednoduchá.

Obrátený koláč Tarte Tatin je mimoriadne obľúbený dezert, ktorý je veľmi jednoduchý na prípravu. Je pomenovaný po sestrách Tatinových, ktoré ho servírovali vo svojom hoteli. Recept pritom vznikol úplnou náhodou. Začali pečením tradičného jablkového koláča, no jablká s cukrom a maslom sa im na panvici pripiekli. Situáciu zachránili tak, že na jablká pridali cesto a dali piecť do rúry. Po dopečení stačilo koláč obrátiť a Tarte Tatin bol na svete.

Šéfkuchár Jack Stein vo svojej knihe Svet na tanieri priniesol vlastný recept, pričom klasický jablkový variant zamenil za osviežujúci ananás. Budete potrebovať:

  • 250 g lístkového cesta
  • 75 g zmäknutého masla
  • 175 g kryštálového cukru
  • 1 stredne veľký ananás

Postup:

1. Cesto vyvaľkajte na ľahko pomúčenom povrchu a vyrežte kruh o priemere 26 cm, čo je o viac ako priemer formy na pečenie alebo nepriľnavej liatinovej panvice. Cesto preneste na papier na pečenie a dajte do chladničky na minimálne 20 minút.

2. Medzitým panvicu potrieme maslom a posypeme hrubou vrstvou cukru.

3. Z ananásu odrežte vrchnú a spodnú časť, šupku odrežte a nakrájajte na kolieska s hrúbkou asi 5 cm.

4. Plátky ananásu dajte do panvice a na miernom stupni varte 20–25 minút. Panvicu občas jemne pretrepte, kým sa maslo a cukor nezmiešajú s ananásovou šťavou, aby vznikla bohatá omáčka a ananás bol jemný. Karamel bude spočiatku bledý a z ananásu môže ostať viac šťavy. Počas varenia sa však šťavy odparia a maslo a cukor budú tmavšie a hustejšie. Len dajte pozor, aby sa maslo a cukor nespálili. Keď bude ananás skaramelizovaný, odstavte panvicu z ohňa.

5. Rúru predhrejte na 190 ° C (170 ° C s ventilátorom).

6. Jemne položte cesto na plátky ananásu a okraje zastrčte dole do vnútra panvice. Cesto prepichnite špičkou malého ostrého noža päť až šesťkrát, preneste do rúry a pečte 25 minút, kým nebude pečivo nafúknuté, chrumkavé a zlatisté.

7. Koláč vyberte z rúry a nechajte ho päť minút odpočívať. Prejdite nožom po okraji koláča a obráťte ho na okrúhly plochý tanier. Podávame ho teplý s crème fraîche alebo vanilkovou zmrzlinou.

Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov

Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov

VČERA - 18:42Zaujímavosti

Rodina, ktorá pri výbuchu sopky zhorela zaživa, sa v posledných chvíľach pokúšala zabrániť tragédii.

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

15:34 02.05.2025Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?