• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 10.5.2025Meniny má Viktória
Bratislava

Ako znížiť riziko depresie: Toto musíte zahrnúť do svojej stravy

  • 8:36 23.02.2021
  • Svet
Ako znížiť riziko depresie: Toto musíte zahrnúť do svojej stravy

Zmena jedálnička pomáha znížiť riziko depresie. Istú úlohu však môže zohrávať aj vek.

Pridanie väčšieho množstva vlákniny do stravy pomáha znížiť riziko depresie. Vláknina sa nachádza väčšinou v strukovinách, ovocí, zelenine a celozrnných výrobkoch.

Vláknina sa bežne odporúča pre zdravú výživu, pretože znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Štúdie však potvrdili, že konzumácia vlákniny súvisí aj s nižším rizikom depresie.

Najnovšie poznatky pochádzajú zo štúdie zameranej na takmer 6 000 žien pred menopauzou a po nej. Výsledky publikované v akademickom žurnále Menopause ukázali, že u žien pred menopauzou súvisel vyšší príjem vlákniny s nižším rizikom depresie. Tento účinok však nebol pozorovaný u žien po menopauze.

Vyšší príjem vlákniny zlepšuje rozmanitosť a bohatosť črevnej mikrobioty. Doktorka Stephanie Faubionová o pozorovacej štúdii povedala, že zdôrazňuje dôležitú súvislosť medzi príjmom vlákniny v strave a depresiou.

Poukazuje však na to, že ženy s lepším duševným zdravím mohli mať zdravšiu stravu a konzumovať viac vlákniny. Je tiež možné, že vyšší príjem vlákniny mohol prispieť k zlepšeniu zdravia mozgu zmenou črevného mikrobiómu, alebo išlo o kombináciu týchto faktorov.

Podľa Faubionovej je však zrejmé, že to, čo jeme, má zásadný vplyv na črevný mikrobióm, ktorý hrá kľúčovú úlohu v úrovni zdravia.

Strava a duševné zdravie

Mnohé predchádzajúce štúdie spojili zdravú stravu s lepším duševným zdravím. Štúdia publikovaná v akademickom žurnále Molecular Psychiatry preukázala súvislosť medzi stravou bohatou na zeleninu, orechy, ovocie a ryby a nižším rizikom depresie. S lepším duševným zdravím súvisí najmä surové ovocie a zelenina, potvrdila štúdia publikovaná v Frontiers in Psychology.

Vylúčenie potravín s vysokým obsahom tukov pomohlo znížiť depresívne správanie u myší v štúdii publikovanej v Translational Psychiatry. Zníženie príjmu bežných zápalových jedál vrátane rýchleho občerstvenia, koláčov a spracovaného mäsa tiež znižuje riziko depresie.

Podobne aj obmedzenie rafinovaných sacharidov, ktoré obsahuje biely chlieb, biela ryža a sladká sóda, môže znížiť riziko depresie. V štúdii publikovanej v Psychosomatic Medicine sa ukázalo, že všetky druhy pozitívnych zmien v stravovaní, vrátane chudnutia, redukcie tukov a zdravej stravy, zlepšujú duševné zdravie.

Zdroj: Info.sk, TM, journals.lww.com, nature.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.