• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
12°Bratislava

Karfiolová ryža: Zdravšia, rýchlejšia a lacnejšia alternatíva, ktorú viac nevymeníte

  • 9:27 17.01.2021
  • Bratislava
Karfiolová ryža: Zdravšia, rýchlejšia a lacnejšia alternatíva, ktorú viac nevymeníte

Jednoducho sa pripravuje, je zdravá, dokonale zasýti, obsahuje menej kalórií a je aj lacnejšia. Existuje vôbec dôvod, prečo ste ešte nevyskúšali karfiolovú ryžu?

Karfiol je skutočne univerzálna zelenina. Okrem polievky a vyprážania sa skvele hodí aj do šalátov, fašírok či placiek. Je však jeden spôsob spracovania karfiolu, o ktorom ste zrejme ešte nepočuli – karfiolová ryža.

Na rozdiel od klasickej ryže v karfiole nenájdete škrob, takže žalúdok tak nezaťaží. Poslúži aj tým, ktorí bežne nejedia veľa zeleniny.

  • Pôvod

O karfiolovej ryži, respektíve karfiolovom kuskuse, sa prvýkrát začalo hovoriť v roku 1998, keď s receptom na jej prípravu vyrukoval kalifornský šéfkuchár Ben Ford.

Ryža si získala popularitu až okolo roku 2012, a odvtedy rastie povedomie o nej.

Návod na prípravu

Existujú dva spôsoby, ako si pripraviť karfiolovú ryžu. Karfiol môžete nastrúhať na strúhadle so stredne veľkými dierkami, ktoré sa používajú na strúhanie syra. Druhou možnosťou je nasekať karfiol pomocou sekáčika na zeleninu. V obidvoch prípadoch by výsledné karfiolové kúsky nemali byť väčšie ako zrniečka ryže.

Keď už máte ryžu nasekanú, uložte ju do väčšej papierovej alebo čistej látkovej utierky a stlačte tak, aby z nej vyšla nadbytočná voda. Ak tento krok vynecháte, ryža po uvarení nadobudne mäkkú vodnatú konzistenciu.

Keď už máte ryžu pripravenú, opražte ju na lyžici oleja. Po opražení ryžu chvíľu povarte na miernom ohni pod pokrievkou, aby jej unikajúca para dodala jemnejšiu textúru.

Ryžu varte celkovo asi 5-8 minút za občasného miešania. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením, sójovou omáčkou, karí alebo inými koreninami podľa chuti.

  • Ako dlho vydrží?

V prípade, že karfiol len nastrúhate a uložíte do chladničky, po čase z neho začne unikať silný sírový zápach. Surovú ryžu preto radšej hneď spracujte a spotrebujte alebo uložte do mrazničky.

Ak ryžu pred odložením uvaríte, v chladničke v uzavretej nádobe vám vydrží dlhšie – asi 4 dni.

Ak chcete ryžu mraziť, najprv nakrájajte karfiol a odstráňte z neho vodu, ako sme uviedli vyššie. Takto ho môžete odložiť do mrazničky a skladovať asi mesiac. Potom ryžu stačí už len opiecť.

Zdroj: Info.sk, DP, minimalistbaker.com, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

DNES - 9:48Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

DNES - 7:15Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

DNES - 5:49Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

VČERA - 20:43Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

VČERA - 19:50Zaujímavosti

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.