• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
11°Bratislava

Vianočný recept pre dospelých: Perníkové štamperlíky s vaječným likérom

  • 12:01 24.12.2020
  • Svet
Vianočný recept pre dospelých: Perníkové štamperlíky s vaječným likérom

Kombinácia tradičného vianočného pečiva s alkoholom.

Ak každý rok na Vianoce pečiete perníky a večer si s nimi vychutnáte vaječný likér, určite oceníte túto lahodnú kombináciu v jednom dezerte. Na perníkových štamperlíkoch je najlepšie, že do nich môžete vaječný likér viackrát nalievať, no netreba ich umývať. Pozrite si recept na štamperlíky aj samotný likér.

Na 4 štamperlíky budete potrebovať:

  • 185 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 110 g masla
  • 40 g hnedého cukru
  • 40 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • Biela čokoláda, na pokrytie vnútorných častí pohárov

Na vaječný likér budete potrebovať:

  • 3 vajcia stredné veľké (pokiaľ možno čerstvé), oddelené žĺtka od bielok
  • 75 g práškového cukru
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 175 ml rumu
  • Čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, podľa chuti

Postup pre poháriky:

  1. Maslo a cukry spolu vyšľahajte, kým nebude zmes nadýchaná. Potom pridajte vaječný žĺtok a znova šľahajte. Pridajte múku a korenie a šľahajte, kým sa zmes nespojí.
  2. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vezmeme si formy na pečené poháriky (zvané diarole) alebo hlbšie formy na muffiny a vnútro obalíme cestom. Formu s cestom dáme zamraziť na 30 minút a potom orežeme vrchné časti pohárov.
  3. Pečte štamperlíky 14 - 16 minút alebo do hneda. Ak sa cesto nafúklo, pomocou drevenej varechy zatlačte na ešte teplé čestvo vo formičke, aby ste ho vytvarovali.
  4. Cesto necháme úplne vychladnúť a vyberieme z formy.
  5. Vnútro pohárov potrieme rozpustenou bielou čokoládou a necháme zaschnúť.

Postup pre vaječný likér:

  1. Žĺtky rozšľahajte v miske so 100 g cukru. Primiešame mlieko, smotanu, rum a dobre nastrúhaný muškátový oriešok. Zmes nalejte do sklenených fliaš a uložte do chladničky (zmes vydrží v chladničke maximálne dva týždne).
  2. Keď budete pripravení likér podávať, ručným elektrickým mixérom vyšľahajte bielka. Pridajte zvyšných 50 g cukru a z bielkov vyšľahajte sneh.
  3. Nalejte vaječný likér z fľaše do veľkej misy a zapracujte doňho sneh z bielkov, kým sa zmes nespojí. Nalejte vaječný likér do perníkových pohárov a posypte ešte trochou muškátového orieška.
Zdroj: Info.sk, TM, tastemade.co.uk, Video: YouTube.com/Tastemade
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

DNES - 9:48Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

DNES - 7:15Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

DNES - 5:49Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

VČERA - 20:43Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

VČERA - 19:50Zaujímavosti

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.