100 g tejto potraviny denne vám pomôže schudnúť z brucha

Znížte svoj brušný tuk o 10 percent pomocou tohto jedla.
Zníženie spotreby cukru asi o 47 gramov a pridanie 100 gramov potravín bohatých na vlákninu denne znižuje riziko ukladania brušného tuku a cukrovky 2. typu.
Štúdia publikovaná v časopise Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine zistila, že zníženie príjmu cukru o približne 47 gramov za deň znižuje sekréciu inzulínu v priemere o 33 percent.
Zvýšenie príjmu vlákniny o 5 gramov denne - čo je množstvo obsiahnuté v 100 g hrášku - vedie k 10-percentnému zníženiu brušného tuku. Ešte viac vlákniny obsahujú aj ďalšie druhy strukovín, ako je fazuľa či cícer.
Na snímke strukoviny bohaté na vlákninu, Foto: FabrikaSimf/Shutterstock.com
Viscerálny tuk je druh telesného tuku uloženého v oblasti brucha a vnútorných orgánov. Tento typ tuku spôsobuje brušnú obezitu a je tiež spojený s niekoľkými zdravotnými problémami, ako je cukrovka typu 2, srdcové choroby a rakovina.
Emily Ventura a jej kolegovia uskutočnili 16-týždňovú štúdiu latinskoamerických adolescentov s nadváhou vo veku 12 až 19 rokov. Testovali, či zvýšenie spotreby vlákniny a zníženie príjmu cukru má vplyv na rizikové faktory cukrovky 2. typu. Autori štúdie napísali:
„Zníženie viscerálneho tuku naznačuje zníženie rizika cukrovky 2. typu, pretože sa predpokladá, že vo väčšej miere ako celkový telesný tuk je viscerálny tuk [obklopujúci vnútorné orgány] negatívne spojený s citlivosťou na inzulín.
Tí, ktorí zvýšili príjem vlákniny, zaznamenali významné zníženie indexu telesnej hmotnosti (-2% oproti 2 percentám) a viscerálneho tukového tkaniva (-10% oproti žiadnej zmene) v porovnaní s tými, ktorí znížili príjem vlákniny. “
Nadváha alebo obezita sú vážne problémy ovplyvňujúce dospelých a deti na celom svete. Autori tejto štúdie napísali:
„Naše výsledky naznačujú, že na dosiahnutie zmien v príjme cukru a vlákniny nemusí byť nevyhnutný intenzívny zásah. V súlade s tým môže byť výživové poradenstvo poskytované v primárnej starostlivosti alebo v komunitnom prostredí postačujúce na podporu navrhovaných stravovacích zmien u niektorých jedincov. Znížený príjem pridaného cukru a zvýšený príjem vlákniny by navyše mohli byť účinnými stratégiami verejného zdravia na prevenciu cukrovky 2. typu v tejto vysoko rizikovej populácii. “

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.