Tento vitamín výrazne znižuje riziko fatálnej rakoviny, dôležitá je hmotnosť

Doplnok stravy vás môže ochrániť pred najťažšími formami rakoviny.
Vedci po celé desaťročia tušili, že vitamín D do istej miery pomáha predchádzať rakovine, no až teraz prišli s presvedčivými dôkazmi. Nová štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále JAMA Network Open zistila, že vitamín D znižuje riziko vzniku pokročilých druhov rakoviny o 17 percent, pričom výsledky sú ešte lepšie v závislosti od hmotnosti pacienta.
Predchádzajúce štúdie odhalili, že ľudia žijúci bližšie k rovníku (a teda dostávajú viac slnečného žiarenia a vitamínu D) majú nižšie riziko niektorých druhov rakoviny, ako je svetový priemer. Podobne aj experimenty uskutočňované na myšiach ukazujú, že vitamín D môže do istej miery skutočne spomaliť progresiu rakoviny. Randomizované klinické štúdie zamerané na vitamín D a rakovinu však nakoniec priniesli mätúce výsledky.
Hmotnosť hrá dôležitú úlohu v tom, ako vitamín D znižuje riziko rakoviny
Vedci z Brigham and Women’s Hospital sa konkrétnejšie zamerali na vzťah medzi doplnkami vitamínu D a rizikom metastatického / fatálneho karcinómu. Okrem celkového 17-percentného poklesu rizika pokročilého karcinómu vedcov prekvapilo, že keď skúmali iba účastníkov s normálnym indexom telesnej hmotnosti (BMI), zaznamenali ohromujúci 38-percentný pokles rizika pokročilej rakoviny.
Toto zistenie osobitne naznačuje, že telesná hmotnosť jednotlivca určuje, aký efektívny je vitamín D z hľadiska boja proti rakovine.
Štúdia prebiehala 5 rokov. Medzi účastníkmi boli muži nad 50 rokov a ženy nad 55 rokov, ktorí na začiatku nevykazovali žiadne príznaky rakoviny. Z 25 000 účastníkov užívalo 13 000 vitamín D a zvyšní užívali placebo. V skupine s vitamínom D sa neskôr objavilo 226 prípadov pokročilej formy rakoviny. V skupine s placebom ich bolo 274.
Pokiaľ ide o BMI, 7 843 ľudí s normálnym BMI užívalo doplnky vitamínu D, pričom u 58 z nich bola nakoniec diagnostikovaná pokročilá rakovina. U ľudí s normálnym BMI a placebom bola diagnostikovaná pokročilá forma rakoviny u 96 ľudí.
Prečo BMI zjavne ovplyvňuje účinok vitamínu D na rakovinu? Autori štúdie tvrdia, že existujú dôkazy, že obezita aj zápal spôsobujú, že vitamín D je menej efektívny, a to buď znížením citlivosti na receptor D alebo zmenou signalizácie vitamínu D.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.