• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Aká dávka vitamínu D je pre vás optimálna?

  • 19:36 08.11.2020
  • Bratislava
Aká dávka vitamínu D je pre vás optimálna?

Slnečný vitamín pomáha regulovať množstvo vápnika a fosforečnanu v tele. Jeho nedostatok sa môže prejaviť bolesťou a psychickými príznakmi. Aké množstvo vitamínu D je pre vás optimálne?

Hlavným zdrojom vitamínu D je slnko, a preto sa najmä počas zimných mesiacov mnohí z nás v lekárňach obzerajú po doplnkoch s obsahom tohto vitamínu.

Vitamín D tiež zohráva dôležitú úlohu v chrípkovom období, keďže nám pomáha udržiavať imunitu v špičkovom stave.

Prečo ho telo potrebuje?

V momente, keď sa slnečné lúče dotknú akejkoľvek časti tela, organizmus začne produkovať vitamín D. Jeho nedostatok sa spája tiež s nedostatkom vápnika a fosforečnanu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí, zubov a svalov.

Nedostatok vitamínu D môže u detí spôsobiť deformné ochorenia, ako je rachitída, a u dospelých bolesť kostí, ktorú spôsobuje osteomalácia.

Čo s telom spravia vysoké dávky vitamínu D: Pokusy na myšiach môžu byť kľúčové

Slnečný vitamín sa rovnako spája so schopnosťou regulovať imunitný systém a chrániť ho pred respiračnými vírusovými infekciami a zápalovými procesmi.

Nedostatok vitamínu D možno pozorovať najmä u ľudí pracujúcich z domu, u starších ľudí, u ľudí, ktorí svoju pokožku nevystavujú slnečnému žiareniu a u tých, ktorí majú tmavšiu pokožku.

Ako získať vitamín D

Ľudia žijúci na severnej pologuli medzi októbrom a marcom nezískavajú dostatok vitamínu D zo slnka. Jedným zo spôsobov, ako si vitamín doplniť, je zvoliť stravu, ktorá ho obsahuje. Zamerať by ste sa mali najmä na mastné ryby, ako je losos, sardinky, sleď a makrela, a červené mäso.

Vitamín D nájdete aj vo vajciach, v pečeni, niektorých nátierkach a cereáliách. Prehľadný zoznam potravín s najvyšším obsahom vitamínu D si môžete pozrieť v tomto článku:

Aká dávka vitamínu D je pre vás optimálna?

Rýchly a spoľahlivý spôsob, ako si doplniť vitamín D, je užívať ho vo forme doplnkov. Dospelým sa odporúča počas celého roka denne užívať 10 mikrogramov (400 IU) vitamínu D. Toto množstvo ale netreba prekročiť – v opačnom prípade sa vám v tele môže ukladať nadbytok vápnika, a hrozí vznik hyperkalcémie.

Deti mladšie ako 10 rokov by denne nemali prijať viac ako 50 mikrogramov (2000 IU) vitamínu D. Optimálna dávka pre menej ako ročné deti predstavuje maximálne 24 mikrogramov (950 IU) denne. Dospelí by nemali prekračovať maximálnu dennú dávku 100 mikrogramov (4000 IU).

Zdroj: Info.sk, DP, od.nih.gov, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.