Tieto dva druhy strukovín sú najlepšie na chudnutie

Ak tieto strukoviny zaradíte do jedálnička, môžete pomôcť dlhodobej strate hmotnosti aj bez nutnosti diét.
Výskum naznačuje, že strava s vysokým obsahom strukovín, ako je fazuľa a hrášok, môže viesť k trvalo udržateľnému chudnutiu. Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále Food & Nutrition Research tvrdí, že je to preto, že rastlinné zdroje bielkovín sú sýtejšie ako živočíšne zdroje.
Je dokázané, že pridanie strukovín, ako sú fazule, šošovica a cícer do jedálnička podporuje chudnutie, a to bez nutnosti akýchkoľvek ďalších zmien stravovania alebo životného štýlu. Fazuľa a hrášok môže podľa výskumu zvýšiť pocit sýtosti o 31 percent.
Strukoviny zasýtia viac ako mäso
V štúdii skúmali 43 mužov, ktorým podávali jedlá, ktorých hlavnou ingredienciou bola buď fazuľa a hrášok alebo s bravčové a teľacie mäsom. Obe jedlá obsahovali rovnaký počet kalórií.
Výsledky ukázali, že počas nasledujúceho jedla zjedli o 12 percent menej kalórií, keď predtým jedli fazuľu a hrášok. Inými slovami, hrášok a fazule boli sýtejšie a znižovali následný príjem potravy.
Spoluautorka štúdie Anne Rabenová uviedla:
„Jedlo bohaté na bielkoviny zložené zo strukovín obsahovalo podstatne viac vlákniny ako bielkovinové jedlo z bravčového a teľacieho mäsa, čo pravdepodobne prispelo k zvýšenému pocitu sýtosti.“
Viac vlákniny pomáha chudnutiu
Účastníci štúdie uviedli, že jedlá z fazule a hrášku im chutili rovnako, ako jedlá z bravčoviny a teľaciny.
Rabenová dodala:
"Je to v rozpore s rozšíreným názorom, že človek by mal konzumovať veľké množstvo bielkovín, pretože zvyšujú sýtosť. Teraz sa ukazuje, že človek môže jesť jedlá bohaté na vlákninu s menším obsahom bielkovín a dosiahnuť rovnaký pocit sýtosti.
Aj keď k definitívnemu dôkazu je potrebných viac štúdií, zdá sa, že zeleninové jedlá - najmä tie na báze fazule a hrášku - môžu slúžiť ako dlhodobý základ pre chudnutie, aj ako udržateľný stravovací návyk.“
Zvýšenie príjmu rozpustnej vlákniny bolo opakovane spájané s chudnutím. V staršej štúdii sa ukázalo, že pridanie iba 10 gramov rozpustnej vlákniny denne do stravy bolo spojené so znížením brušného tuku o 7 percent.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.