• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.5.2020Meniny má Vilma
12°Bratislava

Ako vplývajú strukoviny na chudnutie

  • 18:54 09.05.2019
  • Bratislava
Ako vplývajú strukoviny na chudnutie

Štúdia skúmala účinky strukovín na chudnutie.

Strukoviny u mnohých ľudí spôsobujú nadúvanie, čím zvyšujú obvod pása, no ako ukázal výskum publikovaný v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition, strukoviny môžu z dlhodobého hľadiska pomôcť v chudnutí. Ako ukázali výsledky, fazuľa, hrášok, šošovica a cícer sú ideálne potraviny na chudnutie.

Účastníkom štúdie sa podarilo stratiť hmotnosť len pridaním jednej dennej porcie týchto potravín aj bez iných zmien životného štýlu a stravovania. Inými slovami, neznížili svoj príjem kalórií, nevynechávali jedlo ani si nezaznamenávali, čo jedli.

Účastníkom štúdie stačilo pridať asi tri štvrtiny šálky týchto strukovín k tomu, čo bežne každý deň jedli. Strukoviny sú tak efektívne pri znižovaní hmotnosti, pretože ako ukázali štúdie, zvyšujú pocit sýtosti o 31%.

Medzi ďalšie strukoviny vhodné na chudnutie patrí:

  • fazuľa šarlátová
  • biela fazuľa
  • bôb
  • červená fazuľa
  • fazuľa maslová

Doktor Russell de Souza, ktorý viedol kanadskú štúdiu, uviedol:

„Napriek ich známym zdravotným prínosom len 13 percent Kanaďanov denne konzumuje strukoviny a väčšina z nich nezje celú porciu. Takže pre väčšinu z nás je tu priestor na to, aby sme do našej stravy zahrnuli strukoviny a uvedomili sme si potenciálny prínos pri udržiavaní hmotnosti.”

Výskum analyzoval výsledky 21 samostatných klinických štúdií. Tie spoločne ukázali, že ľuďom sa so strukovinami podarilo schudnúť aj bez diéty. Strukoviny majú nízky glykemický index, preto telu trvá dlhšie, kým ich rozloží. Vďaka tomu pomáhajú udržiavať dlhší pocit sýtosti. Ako uviedol de Souza:

„Táto nová štúdia dobre zapadá do našej predchádzajúcej práce, ktorá zistila, že strukoviny zvýšili pocit sýtosti o 31%, čo môže viesť k nižšiemu príjmu potravy.“

Medzi ďalšie výhody konzumácie strukovín patrí znižovanie hladiny zlého cholesterolu v tele o približne 5 percent a celkové zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

De Souza uviedol:

"Hoci bol úbytok hmotnosti malý, naše zistenia naznačujú, že jednoduché zaradenie strukovín do vašej stravy vám môže pomôcť stratiť hmotnosť, a myslíme si, že je hlavne dôležitejšie, že ju nenaberiete naspäť po schudnutí."

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Tento cvik by ste mali vykonať každé ráno. Pomôže s bokmi, chrbtom aj ramenami

Video: Tento cvik by ste mali vykonať každé ráno. Pomôže s bokmi, chrbtom aj ramenami

VČERA - 21:29Zdravie

Ak z postele vstávate so stuhnutými svalmi, tento cvik bude pre vás úľavou.

Osteoporózu majú najmä ženy, zvyšuje riziko zlomenín

Osteoporózu majú najmä ženy, zvyšuje riziko zlomenín

10:17 27.05.2020Zdravie

Desiatky miliónov ľudí na svete majú osteopéniu, teda zníženú hustotu kostí. Ak nie je správne liečená, môže viesť k osteoporóze.

Roztrúsená skleróza zo začiatku vyzerá ako únava či prepracovanie

Roztrúsená skleróza zo začiatku vyzerá ako únava či prepracovanie

7:41 27.05.2020Zdravie

Roztrúsená skleróza sa v začiatkoch prejavuje ako únava či prepracovanie. Je známa aj ako ochorenie tisícich tvárí. Jej príznaky sa vyskytujú už u mladých ľudí a vývoj je často nepredvídateľný.

Experti varujú: Pre koronavírus by ste sa mali vzdať týchto potravín

Experti varujú: Pre koronavírus by ste sa mali vzdať týchto potravín

21:06 25.05.2020Zdravie

Na to, aby sme sa vyhli celosvetovým pandémiám aj v budúcnosti, by sme mali zmeniť svoje stravovanie.

Ľudia s týmto pridruženým ochorením by sa mali pred koronavírusom chrániť dlhšie

Ľudia s týmto pridruženým ochorením by sa mali pred koronavírusom chrániť dlhšie

20:17 25.05.2020Zdravie

Aj napriek uvoľňovaniu opatrení proti šíreniu nového koronavírusu, by niektorí ľudia mali ostať obozretní.