• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2019Meniny má Gertrúda
20°Bratislava

Ako vplývajú strukoviny na chudnutie

  • 18:54 09.05.2019
  • Bratislava
Ako vplývajú strukoviny na chudnutie

Štúdia skúmala účinky strukovín na chudnutie.

Strukoviny u mnohých ľudí spôsobujú nadúvanie, čím zvyšujú obvod pása, no ako ukázal výskum publikovaný v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition, strukoviny môžu z dlhodobého hľadiska pomôcť v chudnutí. Ako ukázali výsledky, fazuľa, hrášok, šošovica a cícer sú ideálne potraviny na chudnutie.

Účastníkom štúdie sa podarilo stratiť hmotnosť len pridaním jednej dennej porcie týchto potravín aj bez iných zmien životného štýlu a stravovania. Inými slovami, neznížili svoj príjem kalórií, nevynechávali jedlo ani si nezaznamenávali, čo jedli.

Účastníkom štúdie stačilo pridať asi tri štvrtiny šálky týchto strukovín k tomu, čo bežne každý deň jedli. Strukoviny sú tak efektívne pri znižovaní hmotnosti, pretože ako ukázali štúdie, zvyšujú pocit sýtosti o 31%.

Medzi ďalšie strukoviny vhodné na chudnutie patrí:

  • fazuľa šarlátová
  • biela fazuľa
  • bôb
  • červená fazuľa
  • fazuľa maslová

Doktor Russell de Souza, ktorý viedol kanadskú štúdiu, uviedol:

„Napriek ich známym zdravotným prínosom len 13 percent Kanaďanov denne konzumuje strukoviny a väčšina z nich nezje celú porciu. Takže pre väčšinu z nás je tu priestor na to, aby sme do našej stravy zahrnuli strukoviny a uvedomili sme si potenciálny prínos pri udržiavaní hmotnosti.”

Výskum analyzoval výsledky 21 samostatných klinických štúdií. Tie spoločne ukázali, že ľuďom sa so strukovinami podarilo schudnúť aj bez diéty. Strukoviny majú nízky glykemický index, preto telu trvá dlhšie, kým ich rozloží. Vďaka tomu pomáhajú udržiavať dlhší pocit sýtosti. Ako uviedol de Souza:

„Táto nová štúdia dobre zapadá do našej predchádzajúcej práce, ktorá zistila, že strukoviny zvýšili pocit sýtosti o 31%, čo môže viesť k nižšiemu príjmu potravy.“

Medzi ďalšie výhody konzumácie strukovín patrí znižovanie hladiny zlého cholesterolu v tele o približne 5 percent a celkové zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

De Souza uviedol:

"Hoci bol úbytok hmotnosti malý, naše zistenia naznačujú, že jednoduché zaradenie strukovín do vašej stravy vám môže pomôcť stratiť hmotnosť, a myslíme si, že je hlavne dôležitejšie, že ju nenaberiete naspäť po schudnutí."

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Farba piluliek má vplyv na to, do akej miery u vás budú účinkovať

Farba piluliek má vplyv na to, do akej miery u vás budú účinkovať

VČERA - 20:12Zdravie

Prečo sa niektoré pilulky predávajú ako biele, iné ako ružové? Rozličné farby liekov majú svoje vysvetlenie v psychológii.

Pre správny vývoj chrupu treba u detí dávať pozor na zlozvyky

Pre správny vývoj chrupu treba u detí dávať pozor na zlozvyky

VČERA - 11:12Zdravie

U malých detí môže z rôznych dôvodov dochádzať k nesprávnemu postaveniu chrupu.

Ako prirodzene znížiť inzulín na redukciu hmotnosti

Ako prirodzene znížiť inzulín na redukciu hmotnosti

21:48 17.05.2019Zdravie

Hladiny inzulínu sú dôležité nielen u diabetikov, ale u všetkých ľudí. Ak sa vám nedarí schudnúť, na vine môže byť práve inzulín.

Dietetik radí: Takto vyzerá najzdravší spôsob, ako piť alkohol

Dietetik radí: Takto vyzerá najzdravší spôsob, ako piť alkohol

20:50 17.05.2019Zdravie

Profesionál v odbore výživy a stravovania odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom stravovania a alkoholu.

Arteriovenózna malformácia v mozgu: O skrytom ochorení sa mnohí dozvedia neskoro

Arteriovenózna malformácia v mozgu: O skrytom ochorení sa mnohí dozvedia neskoro

19:55 16.05.2019Zdravie

Mozgová arteriovenózna malformácia je defekt, ktorý vás pri komplikáciách môže stáť život. Je preto nutné si všímať varovné príznaky.