• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
21°Bratislava

EÚ vytvorí pracovnú skupinu, dozrie na zlepšenie života utečencov na Lesbose

  • 14:53 23.09.2020
  • Brusel
EÚ vytvorí pracovnú skupinu, dozrie na zlepšenie života utečencov na Lesbose

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že po požiari, ktorý zničil utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos, zriadi osobitnú pracovnú skupinu, ktorej cieľom bude zabezpečiť trvalé zlepšenie situácie s utečencami na tomto ostrove, kde bez strechy nad hlavou zostalo 12.362 mužov, žien a detí.

Pracovná skupina vytvorí spoločný projekt s gréckymi orgánmi pre vybudovanie nových prijímacích zariadení pre utečencov. V súlade s novým paktom o migrácii a azyle, ktorý EK predstavia v stredu, pomôže pracovná skupina zabezpečiť, aby boli migračné toky riadené efektívnym spôsobom - vrátane zaistenia primeraných životných podmienok, rýchlejších úradných postupov pri udeľovaní azylu a vyváženejšieho spoločného znášania zodpovednosti a solidarity medzi členskými krajinami EÚ.

Eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová v tejto súvislosti upozornila, že podmienky v tábore Moria boli už pred sériou požiarov z 8. a 9. septembra neprijateľné a také sú aj teraz - muži, ženy a deti žijúce v preplnenom tábore so zlou hygienou a malým prístupom k zdravotnej starostlivosti.

Nestačí len povedať, už nikdy sa to nesmie stať. Potrebujeme konať a všetky členské štáty musia zohrať svoju úlohu,“ vysvetlila komisárka.

Prioritou pracovnej skupiny bude úzko spolupracovať s gréckymi orgánmi na vybudovaní nových prijímacích zariadení v nasledujúcich mesiacoch. Tieto zariadenia budú mať európsky štandard, trvalú infraštruktúru a sanitáciu a zaručia prístup k zdravotnej starostlivosti. Zohľadnia sa v nich špecifické potreby žien, detí a rodín, pričom sa predpokladá väčšie zapojenie agentúr EÚ a medzinárodných organizácií na pomoc migrantom ako sú Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Pracovná skupina pomôže dohliadať na opatrenia vyplývajúce zo zásad nového paktu o migrácii a azyle, ako je ukončenie preplnenosti utečeneckých táborov presunom zraniteľných osôb na pevninu a pokračujúcim presídľovaním detí bez sprievodu dospelých a rodín s deťmi do iných členských štátov Únie. Dozrie tiež na rýchle a účinné právne postupy pri podávaní žiadostí o azyl a na zvýšený počet dobrovoľných návratov utečencov prostredníctvom systému asistovaného dobrovoľného návratu, ktorý bol tento rok zastavený v dôsledku koronakrízy. V jej kompetencii bude aj zaistiť lepšiu bezpečnosť a ochranu pre migrantov a žiadateľov o azyl.

Komisia pripomenula, že už poskytla núdzovú podporu na zlepšenie okamžitých podmienok pre ľudí postihnutých požiarmi v zničenom tábore. Okrem značnej prevádzkovej a finančnej podpory, ktorá sa už poskytla Grécku, EÚ vyčlenila aj 750.000 eur na pokrytie okamžitých humanitárnych potrieb utečencov v zničenom tábore.

Grécko požiadalo o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ pre civilnú ochranu a do dnešného dňa viac ako 100.000 položiek pre zlepšenie životných podmienok utečencov dodali Rakúsko, Cyprus, Nemecko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Slovinsko a Švédsko.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Szijjártó: Maďarsko odolá tlaku a nezúčastní sa na výcviku vojakov na Ukrajine

Szijjártó: Maďarsko odolá tlaku a nezúčastní sa na výcviku vojakov na Ukrajine

DNES - 14:11Zahraničné

Maďarský minister zahraničných vecí varoval, že NATO začalo likvidovať červené čiary, ktoré predtým určilo.

Tréneri ohlásili veľkú zmenu pred zápasom proti USA

Tréneri ohlásili veľkú zmenu pred zápasom proti USA

DNES - 12:00Zahraničné

Kľúčom bude extrémne dobré clonenie.

Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí, polícia ho zadržala

Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí, polícia ho zadržala

DNES - 8:04Zahraničné

Špeciálne policajné jednotky muža zadržali v jeho byte.

Zelenskyj: Rusi ofenzívou v Charkovskej oblasti rozširujú frontovú líniu

Zelenskyj: Rusi ofenzívou v Charkovskej oblasti rozširujú frontovú líniu

DNES - 7:29Zahraničné

Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti rozširuje frontovú líniu na východe Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukázal na prebiehajúce boje vo viacerých častiach krajiny.