• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Ako sa vyhnúť ďalším vlnám pandémie koronavírusu

  • 20:15 16.09.2020
  • Svet
Ako sa vyhnúť ďalším vlnám pandémie koronavírusu

Vedci navrhli niekoľko intervencií, ktoré pomôžu zabrzdiť ďalšie vlny pandémie.

Pre zmiernenie niektorých protipandemických opatrení čelia krajiny novej vlne infekcií COVID-19. Podľa novej modelovej štúdie uverejnenej v časopise Nature Human Behaviour je však možné zabrániť opätovným vlnám pomocou jednoduchých opatrení. Aj keď nie je isté, či bude pandémia COVID-19 prichádzať v ďalších vlnách, vedci ostávajú skeptickí a pripravujú sa na ďalšie krízy.

Správanie ľudí má výrazný vplyv na odvrátenie potenciálnych ďalších vĺn koronavírusových infekcií. Jednoduché intervencie, ako je umývanie rúk, socálne dištancovanie a nosenie rúška na preplnených a uzavretých verejných miestach, by mohli v budúcnosti zabrániť tomu, aby sme museli vypnúť celú krajinu.

Účinný je dvojmesačný lockdown a postupné uvoľňovanie opatrení

Táto modelová štúdia tiež ukazuje, že tzv. lockdown by mal trvať dva mesiace, aby sa dosiahol vrchol infekcií COVID-19, a potom je potrebné postupne zmierňovať opatrenia, aby sa znížilo riziko ďalšej vlny.

Proces uvoľňovania opatrení by mal byť opatrný, pretože je len tenká hranica medzi záchranou ekonomiky a obavou z druhej vlny, ktorá by mohla preťažiť systémy zdravotnej starostlivosti. Profesor Xavier Rodó, hlavný autor štúdie, uviedol:

"Problém je, že hodnotenie tohto rizika je náročné vzhľadom na nedostatok spoľahlivých informácií o skutočnom počte infikovaných ľudí alebo miere získanej imunity v populácii."

Vedci v štúdii vytvorili model založený na rozdelení populácie do siedmich scenárov: náchylná, karanténna, vystavená vírusu, infekčná a nezistená, hlásená a obmedzená, zotavená a mŕtva.

Profesor Rodó povedal, že jeho model je odlišný, pretože berie do úvahy návrat ľudí, ktorí boli predtým v karanténe, do populácie náchylnej na infekciu. Tak mohli vedci odhadnúť účinok návratu ľudí do spoločnosti a zahŕňa správanie ľudí a vnímanie rizika ako modulačné faktory.

Leonardo López, prvý autor štúdie, uviedol:

„Tento model môže byť obzvlášť užitočný pre krajiny, kde ešte nebol dosiahnutý vrchol prípadov, napríklad na južnej pologuli. Umožnilo by to vyhodnotiť kontrolné postupy a minimalizovať počet prípadov a úmrtí spôsobených vírusom."

Aj keď krajiny menej testujú a dohľadávajú kontakty, kľúčové sú hygienické opatrenia a dištancovanie

Už predchádzajúce štúdie potvrdili účinok umývania rúk a sociálneho dištancovania. Cieľom tejto štúdie bolo vyhodnotiť tieto typy správania na prevenciu a kontroly infekcie. Výsledky ukazujú, že na rozdiel od unáhleného návratu do spoločnosti, dokáže postupný návrat do normálu znížiť mieru infekcií a počet úmrtí.

Profesor Rodó povedal:

„Ak sa nám podarí znížiť rýchlosť prenosu o 30% pomocou masiek, hygieny rúk a sociálneho dištancovania, môžeme výrazne znížiť veľkosť nasledujúcej vlny. Pri znížení rýchlosti prenosu o 50% by sme sa jej mohli úplne vyhnúť.“

Výsledky tiež ukazujú, že aj keď krajiny nevykonávajú veľa testov a nesledujú kontakty infikovaných, hygiena rúk, spoločenské dištancovanie a nosenie rúška je kľúčové k obmedzeniu šírenia nového koronavírusu. Výsledky simulácie navyše ukazujú, že čím dlhšie sú ľudia imunní voči chorobe, tým dlhší je časový interval medzi vrcholmi pandémie.

Zdroj: Info.sk, TM, news-medical.net, nature.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.